Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито
Коментари Харесай

КЕВР глоби 6 електроенергийни компании за манипулация на пазара с общо 1,26 милиона лева

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на свое закрито съвещание, извършено на 25 ноември 2022 година, одобри решение, с което откри, че шест енергийни сдружения, участници на пазара, са направили нарушаване на Регламент на Европейски Съюз по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на едро на сила (REMIT), оповестиха от Комисията.

Установените от КЕВР нарушавания на Регламента са осъществени от сдруженията през първото шестмесечие на 2019 година посредством търговски покупко-продажби, представляващи пазарна операция. КЕВР е глобила сдруженията за нарушаване на клаузи от Закона за енергетиката, като съответния размер на наложените наказания е образуван от Комисията по Методиката за установяване на глобите и санкциите. Общият размер на санкциите доближава съвсем 1,26 милиона лв..

Наложените от регулатора имуществени наказания за всяка от фирмите, са както следва:
НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД - 625 097 лева. ИНТЕРПРОМ ЕООД - 336 237 лева. ЕНЕРДЖИ МТ ЕАД - 144 984 лева. МОСТ ЕНЕРДЖИ АД - 34 289 лева. ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД - 27 337 лева. ИНТЕРЕЛЕКТРИК ЕООД - 90 475 лева
Във връзка с констатациите от завършилото произвеждане, КЕВР е изпратила сигнал до Софийска градска прокуратура.

Решението може да се апелира пред Административен съд - град София в 14-дневен период от съобщаването му.

От КЕВР прибавят, че правят оценка високо ролята и поддръжката на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (АСЕР) в процеса на следствие, в това число за предоставените уточнения и насоки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР