Комисията ясно показа, че дефицитът от 3,1 млрд. лева е

...
Комисията ясно показа, че дефицитът от 3,1 млрд. лева е
Коментари Харесай

Караджов: Регионалната комисия ясно показа, че дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен

Комисията ясно сподели, че дефицитът от 3,1 милиарда лв. е заварен недостиг, сподели министърът на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на изключителното съвещание на парламентарната районна комисия за чуване на съпредседателите на междуведомствената работна група по пътните поправки и на управлението на ДНСК, заяви Българска телеграфна агенция.

Караджов подчертава върху изводите на работната група - потребността от ново законодателство за инфраструктурните обекти и законодателни промени, с цел да може да се регламентират всички обекти по тридесет и четирите контракта, с цел да станат законни по отношение на Закона за устройството на територията.

Много значим извод от отчета, по думите на министъра, е, че единствената опция за превъзмогването на позволените несъответствия с условията на Закон за устройство на територията е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народно събрание чрез съответната законодателна активност.

С други думи, това, което комисията споделя, е, че тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска съсипия, загуба на страната. Държавата и Народно събрание посредством специфичен акт на Народното събрание би трябвало да ги контролира, като първо ги ревизира за качество и сигурност, тъй като това са доста значими обекти, разяснява министърът един от изводите в отчета.

По въпроса с разплащането с компаниите той подсети, че рекомендацията в отчета е това да се направи от нова комисия по остойностяване на осъществените строително-монтажни работи, като е добре да се привлекат ДНСК по тематиката за това кои обекти ще бъдат оповестени за противозаконни, кои за търпими и така нататък, и да се дадат на АДФИ.

В този отчет на никое място не се третира въпросът за закононарушения, а това нещо беше чуто при представянето му, на никое място не се приказва за прокуратура, само че с цел да бъдем наясно кой от коя страна на барикадата е, съм дал отчета, даже в плановия му тип дружно с приложения на прокуратурата, подсети министърът. По думите му задачата на отчета е била да подкрепи разплитането на въпросите за договорите за настоящ ремонт и поддръжка (ТРП) и за насъбраните отговорности по тях.

Караджов посочи, че комисията, министър председателят и финансовият министър са били непрекъснато държани в течение на процеса. Наясно сме, че става дума за законно извършени процедури по Закон за обществените поръчки и за законно подписани контракти. Ние не оспорваме и не споделяме, че това са противозаконни контракти, става дума, че са направени възлагания над оторизации от закона размер и са направени градежи в границите на другояче настоящите поправки, разяснява министърът.

В интервала 2019 година - 2020 година са подписани 34 броя контракта за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републикански пътища на обща планирана стойност 711 720 000 млн. лв., по които действително са предоставени действия за 3,3 милиарда лв..

Как може да няма закононарушения, пък да има противозаконни градежи, попита ръководителят на парламентарната районна комисия Настимир Ананиев по време на чуването. Незаконните градежи са нарушаване, те не са закононарушения и в случай че ви насоча към покрайнините на всеки огромен град, ще видите доста противозаконни градежи, отговори Караджов. Ананиев разяснява по тематиката за противозаконните градежи, че става дума за това, че някой не си е приключил работата, като Караджов се съгласи, че това са административни нарушавания.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР