Комисията по външните работи при Камарата на представителите на САЩ

...
Комисията по външните работи при Камарата на представителите на САЩ
Коментари Харесай

Конгресът разследва защо Тръмп спря финансирането на СЗО

Комисията по външните работи при Камарата на представителите на Съединени американски щати стартира следствие на решението на президента Доналд Тръмп да блокира финансирането на Световната здравна организация. Държавният департамент има едноседмичен период да даде информация за решението в миг, когато светът се бори против епидемията от ковид, съобщи Reuters, представена от 24 часа.
Председателят на комисията - демократът Елиът Енгъл, съобщи, че здравната организация на Организация на обединените нации не е съвършена и че би подкрепил промени в СЗО. В писмо до държавния секретар Майк Помпео Енгъл акцентира: " Но, несъмнено, прекъсването на парите за СЗО тъкмо когато светът е изправен пред нещастието на Ковид-19 не е отговор ".
В известието с решението на вътрешната комисия е посочено, че членовете й чакат 11 комплекта документи от Държавния департамент, свързани с решението за прекъсването на парите, не по-късно от 17 ч. на 4 май. Ако това не стане, комисията ще обмисли други ограничения, с които да си набави информацията. Като ръководител на комисията Енгъл има компетенции да издава призовки към федерални организации, отбелязва Reuters.
От Държавния департамент към този момент не са коментирали.
Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп приключи вноските на Съединени американски щати за бюджета на СЗО на 14 април, като упрекна организацията, че прокарва китайска " дезинформация " по отношение на експлоадирането на епидемията от ковид.
Тръмп разгласи, че стопира финансирането на СЗО поради случилото се с ковид
Тогава той акцентира и, че американската администрация ще стартира обзор на дейностите на СЗО. Съединени американски щати заплаща най-голяма вноска, поддържаща бюджета на организацията измежду страните - членки.
От СЗО отхвърлиха обвиняванията и споделиха, че организацията е транспарантна и отворена.
Решението на Тръмп провокира незабавни рецензии от съдружниците на Съединени американски щати в чужбина, а също и вътре в страната от здравни специалисти и от видни представители на Демократическата партия.
Някои от тях упрекнаха президента републиканец, че употребява СЗО и Китай като изкупителни жертви, с цел да отвлече вниманието от неспособността на Тръмп да се оправи с пандемията.
Съпартийците републиканци на Тръмп обаче като цяло поддържат президента и неговите дейности по рецесията с ковид и приканват генералния шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус да подаде оставка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР