Комисията по правните въпроси прие с 12 гласа за и

...
Комисията по правните въпроси прие с 12 гласа за и
Коментари Харесай

Отрязаха мерак на българите гласуващи на изборите в чужбина

Комисията по правните въпроси одобри с 12 гласа " за " и 11 " срещу " предлагането на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен избирателен регион отвън страната. Това стана траяло до късно сутринта съвещание, на което се разгледаха на второ четене промени в Изборния кодекс, както и импортирани сред двете четения оферти. Предстои разглеждане в пленарна зала на обсъжданите в правната комисия промени.

Надежда Йорданова от " Демократична България " дефинира предлагането за така наречен регион " Чужбина " като " поредна стъпка обратно в неверна посока, която не е в интерес на честните избори ". И означи, че когато няма подобен изборен регион българските жители в чужбина не могат да упражнят преференциален избор.
-->
От своя страна Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че липсва методика, която да дефинира какъв брой мандата и от кое място ще бъдат взети, с цел да бъдат дадени на регион " Чужбина ". Според него отвън страната има към 2 млн. българи, което прави близо 80 мандата. Асен Васил от " Продължаваме Промяната " отговори, че има два метода – да се употребяват за база хората, дали своят вот на последните избори в чужбина, или да се употребяват данни от Министерство на вътрешните работи за напусналите страната.

От ГЕРБ-СДС показаха като претекст за смяната, че когато няма подготвеност за въвеждане на дадена смяна, то тя би трябвало да се обмисли по-внимателно и обширно.

Беше доказана на второ четене смяната за смесено гласоподаване – посредством хартиена бюлетина и машина. Както и да са нужни 100 заявки за разкриване на секция за гласоподаване в чужбина, а не както до момента – 40. Комисията одобри предлагането на „ Възраждане “ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да бъде в състав от 25 души. 

Докладът с предложенията, импортирани сред първо и второ четене за промени в Изборния кодекс, е 67 страници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР