Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението

...
Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението
Коментари Харесай

Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за БТР-ите

Комисията по защита не поддържа ветото на президента върху съглашението сред България и Украйна, с което страната ни дава безплатно на Украйна бронирана транспортна техника.

На 22 ноември Народното събрание утвърди даването на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. В понеделник президентът върна за ново разискване в Народното събрание закона за одобрение на съглашението. В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. Според президента не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи (МВР), нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “.

„ За “ съглашението сред Министерство на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника гласоподаваха 11 депутати, а четирима народни представители гласоподаваха „ срещу “.  

Повече от половин година дебатираме по тематиката и тези машини от състава на Министерство на вътрешните работи са оповестени за непотребни и не им трябват от години, сподели пред публицисти ръководителят на комисията по защита Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). По думите му Министерство на вътрешните работи се е пробвало да продаде въпросите машини, само че е нямало интерес. Трябва ти всичко, когато си във война, сподели Гаджев във връзка въпроси на опозицията за какво тази техника би трябвало на Украйна, само че не и на страната ни. Българската страна има доста по-съвременна техника, добави депутатът.

Депутатът от „ Възраждане “ Николай Дренчев предложи депутати и публицисти да отидат и да се срещнат с техниката.

Тези машини са дадени на основаните Вътрешни войски 80-те години и не са употребявани от жандармерията. За Министерство на вътрешните работи те изрично са с отпаднала нужда, сподели министърът на защитата Тодор Тагарев преди началото на комисията, съобщи Българска телеграфна агенция. Според него украинската войска не може да тръгне в офанзива с тези машини, само че те биха им послужили в избрани условия. Това са колесни машини и не могат да бъдат употребявани при сняг, първо би трябвало да минат снегорини, с цел да разчистят. За защита на границата би трябвало високопроходима техника, добави Тагарев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР