Комисията по отбрана към НС отхвърли ветото, наложено от президента

...
Комисията по отбрана към НС отхвърли ветото, наложено от президента
Коментари Харесай

Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за предоставяне на БТР-и на Украйна

Комисията по защита към Народно събрание отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Това стана с гласовете на 11 депутати, 4 гласоподаваха " срещу ", а въздържал се " нямаше.

По време на дебата, предшествал гласуването, Димо Дренчев от " Възраждане " сподели, че партията му ще поддържа ветото на президента. " Трябва да пазим нашите качества такива, каквито ги имаме. Нашето мнение е, че би трябвало да се запазят тези бронирани средства. Наши са си, дано останат тук ", разяснява той и посочи, че страната може да откри метод да ги ремонтира. Дренчев изиска да види БТР-ите онлайн и да разбере по какъв начин е поддържана техниката през годините.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов увери, че от Министерство на вътрешните работи са им обяснили, че те нямат потребност от тази техника. " Те не са нужни и не могат да служат за отхраната на страната ", безапелационен бе той.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС разясни, че БТР-ите са на към 40 години, и че специалистите в Министерство на вътрешните работи и защитата знаят по-добре дали тази техника ни е нужна.

Съветникът по сигурност и защита на президента Илия Милушев репликира и акцентира, че президентът също работи с експерти и в неговата администрация също има експерти в тази област. Той настоя да " имаме доверие на администрацията на президента ".

Манол Манолов от Българска социалистическа партия попита дали не е по-добре БТР-ите да се правят отстъпка на разнообразни общини в страната, а Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС приключи полемиката с коментара, ченародните представители още от края на месец юни са имали опция да се срещнат с цялата информация по отношение на БТР-ите, и дебатът за даването им на Украйна се води от шест месеца.

БГНЕС напомня, че президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на съглашението, с което България дава безплатно на Украйна БТР-и. В претекстовете на президента е маркирано, че депутатите не са задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала нужда. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се употребява за защита на българската граница и за оказване на помощ при повреди и бедствия.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР