Комисията по образование в парламента прие по-строги санкции срещу плагиатството

...
Комисията по образование в парламента прие по-строги санкции срещу плагиатството
Коментари Харесай

Затягат контрола върху плагиатството, фирми ще могат да наемат докторанти

Комисията по обучение в Народното събрание одобри по-строги наказания против плагиатството на теоретичен труд посредством промени в Закона за висшето обучение, препоръчани от МОН . Министърът на образованието Николай Денков показа измененията пред отрасловите депутати. Разширява се националната стратегия, която ще изследва научните публикации, като към нея се прибавя неистинност на данните и искания към създателя, че той не може да дава подправени данни.

Мнение изрече Диана Петкова, ръководител на учените в България, която бе безапелационна, че докторантите в България приключват и отпътуват за чужбина. По време на полемиката стана ясно, че ректорът на СУ Анастас Герджиков е дал предложение да се усили процесът на монографиите. Главният теоретичен секретар на Българска академия на науките съобщи поддържа.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ предложи да има промяна " да бъде снето доверие при потвърдено плагиатство, при отбрана на какъвто и да е труд при доказване на незадоволително качествени научни проучвания ". Той е срещу комисия да преценя какъв е един документ.

Красимир Вълчев от ГЕРБ направи пожелателни промени във висшето обучение - смяна в бакалавърските степени, което ще изисква все по-интегрални познания , защото прогнозите са, че децата ще сменят три пъти специалност през живота си.

По отношение на картата на висшето обучение Денков упорства да се актуализира всяка година. Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев попита " Вярно ли е, че има псевдоконкурси в България? ", Вярно ли е, че журитата си ги избираме сами и че претендент за професор си избира журито, и трето - Учители вземат повече пари от професорите с последните нараствания. На това министърът реагира извънредно: " Учителите сега са в едни от най-трудните моменти за отстояване на образованието въобще като полезност ", съгласно Денков изцяло незаслужено е да се повдига по този начин въпросът.

На второ място беше признато - един студент да може да получава две дипломи по едно и също време от два разнообразни университета в страната, най-много в естествени и професионални специалности, наклонността била международна.

Учебната документи ще бъде направена от висшите учебни заведения и преиздаването на дипломи, нещо, което не е регламентирано, уточни Николай Денков.

Другата смяна планува компаниите да могат да подписват контракти с университетите за да наемат докторанти и да им дават заплата. Целта е да се насърчи докторантурата, с цел да могат да останат в страната.

В умозаключение Николай Денков уточни, че ще има идващ стадий на промени в Закона за висшето обучение, които ще обиден по-чувствителни и значими тематики, за които ще би трябвало да се организира социална полемика.
 Влагат 680 млн. лева в модернизиране на просветителната инфраструктура
Влагат 680 млн. лева в модернизиране на просветителната инфраструктура

Средствата ще се отпускат за изцяло възобновяване детски градини и училища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР