Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание се събра на

...
Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание се събра на
Коментари Харесай

Депутатите от комисия с идея за общ проект за промяна в Конституцията

Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание се събра на първото си постоянно съвещание за да се разиска планът за промени в Конституцията.

Припомняме, че показаха от ПП/ДБ, като подобен имат и от парламентарната група на Движение за права и свободи. На съвещанието на комисията участва правосъдният министър Атанас Славов, народни представители и видни конституционалисти като проф. Екатерина Михайлова, Румен Ненков, Благовест Пунев и проф. Пламен Киров.

На съвещанието на парламентарната комисия ръководителят на конституционната комисия и народен представител от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков регистрира, че са се основали повишени упования на обществото към измененията в Конституцията. Стъпвайки върху историята по-ясно можем да прибегнем върху задачата за промени в Конституцията, сподели той.

Има настройка в болшинството и на отрасловата комисия, и в Народното събрание идващите дни да бъде импортиран общо план на закон за изменение и допълнение на Конституцията, акцентира Чолаков. За изменение на Конституцията са нужни 180 гласа, което значи оптимално вероятен консенсус. Не може да има партиен диктат, не може да има самостоятелна воля, а всички би трябвало да се опират на политически взаимни отстъпки, само че не може да има юридически компромис и компромис с конституцията, посочи шефът на парламентарната комисия.

Той чака конституционалистите да кажат на депутатите да не вършат компромис там, където не може да се направи подобен.
 Българска социалистическа партия видя опит статуквото да се окопае във властта през Конституцията
Българска социалистическа партия видя опит статуквото да се окопае във властта през Конституцията

С измененията в Конституцията се отстранява ролята на основния прокурор

Бившият правосъден министър и сегашен народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова показа в резюме плана за промени в Конституцията, които предлага нейната парламентарна група. Идеите са част от усилието да направи общо сечение и общ законопроект за промени в Конституцията. В плана за Конституция са заложени следните група промени:
Укрепване на българската държавност;
2.Укрепване на независимостта на съда посредством структурна промяна на съда и на прокуратурата, която да докара повече отчетност в работата на държавното обвиняване и отчетност на основния прокурор;
Регулиране функционалностите на служебното държавно управление и понижаване на интервала, в който страната да остане без настоящ парламент; Въвеждане на конституционни стандарти при изборите на контролните и регулаторните органи в страната; Предложение за установяване на народен празник на конституционно равнище.
Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП/ДБ Никола Минчев показа останалата част от плана за промени в Конституцията. Висш съдебен съвет би трябвало да бъде разграничен на два съществени органа и да се образува нов прокурорски съвет. Общата воля на членовете на двата съвета е опазване на 25 души, като се планува и болшинство на членовете на Висш съдебен съвет на съдии определени от съдии.
 Все още няма болшинство за бърза писта за промени в Конституцията
Все още няма болшинство за бърза писта за промени в Конституцията

Христо Иванов: Висш съдебен съвет не осъзнава своята дълбока нелегитимност

Депутатът от ГЕРБ/СДС Екатерина Захариева съобщи, че упованията към работата на комисията са извънредно високи. Тя разкритикува част от измененията в Конституцията, които оферират от ПП/ДБ. Инспекторите към Висш съдебен съвет не би трябвало да се връщат в органите на правосъдната власт след приключването на техния мандат. Трябва да се откри и уравновесен вид за служебните кабинет на президента, настоя Захариева. Тя се надява депутатите да намерят единодушие да поддържат концепцията по тази причина Народното събрание да работи непрекъсваемо.

Депутатът от Движение за права и свободи Гюнер Ахмед отхвърли да направи изявление и да показа в резюме техният план за промени в Конституцията.

Депутатът от " Възраждане " Златан Златанов съобщи, че неговата парламентарна група ще отхвърли всички оферти за конституционни промени, показани от представителите на " сглобката ". Конституцията има потребност от избрани промени, само че моментът за осъществяване на такива проблеми не е тъкмо този, който е в този момент. Във време на геополитически турбуленции е нездравословно да се вършат внезапни завой под въздействието на непознати сили, разкритикува Златанов.

Промените в Конституцията ще доведат да се легитимира колониалният статут на България, уточни още той и прикани да не се прави мимикрия с Основния закон за България. Промяната датата на националния празник също е взривоопасно. Както 3 март, по този начин и 24 май, и 6 септември и 22 септември са български празници, само че в този момент не е на дневен ред да се трансформират, уточни Златанов.
 Пеевски излиза от комисия, ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи сближават визии за Конституцията
Пеевски излиза от комисия, ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи сближават визии за Конституцията

В комисията няма да има знакови лица, а единствено специалисти

" Възраждане " ще упорстват да се впише в Конституцията, че левът е българска обичайната валута. От групировката на Костадин Костадинов желаят надълбоко осъзнаване на предложенията, а не приемането им небрежно в Народното събрание.

От парламентарната група на Българска социалистическа партия за България нямат план за промени в Конституцията и отхвърлиха да разясняват този на ПП/ДБ. Има въпроси, за които си коства да се приказва, само че има и такива, които не са в дневния ред на обществото, аргументира се Мая Димитрова.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков добави, че и Българска социалистическа партия, и Възраждане са добре пристигнали да подлагат на критика и да вършат оферти за промени в Конституцията. В края на деня упоритостта на депутатите е да има по-голям консенсус за промени в Основния закон.
 Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд
Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд

Всички промени подлежат на надзор пред Конституционния съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР