Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент подкрепи днес предложението

...
Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент подкрепи днес предложението
Коментари Харесай

ЕП ще обсъди намаляването на броя на евродепутатите заради напускането на Великобритания

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент поддържа през днешния ден предлагането броят на евродепутатите да бъде понижен от 751 на 705 поради напускането на Англия, заяви Екологичен потенциал.

Предвижда се предлагането да бъде гласувано на пленарна сесия през февруари. За да влезе в действие, предлагането следва да бъде подкрепено единомислещо в Европейския съвет. Ако бъде приложена, смяната ще важи от идващите избори за Екологичен потенциал следващата година.

Предвижда се България и още 12 страни да запазят броя на евродепутатите си, а 14 страни да получат спомагателни места. Най-облагодетелствани от измененията биха били Испания и Франция, които биха получили по пет спомагателни места в Екологичен потенциал. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се нараснали мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места.

Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на Екологичен потенциал постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде понижен на 700, като се отбелязваше, че съгласно контракта за Европейски Съюз броят на мандатите е до 751 и всяка страна би трябвало да има най-малко шестима и най-вече 96 евродепутати. В настоящия състав на Екологичен потенциал Англия разполага със 73 евродепутати.

Парламентарната комисия през днешния ден реши 16 от английските мандати да бъдат оставени в ресурс за страни, които може да се причислят към Общността отсега нататък. Предложението обезпечава места и за евродепутати, определени от общоевропейска листа и чийто брой следва да подхожда на броя на страните в Европейски Съюз (по един на държава).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР