Комисията по конституционни и правни въпроси ще обсъди и гласува

...
Комисията по конституционни и правни въпроси ще обсъди и гласува
Коментари Харесай

Правна комисия решава на второ четене за закриването на специализираното правосъдие

Комисията по конституционни и правни въпроси ще разиска и гласоподава през днешния ден на второ четене закриването на профилираното правораздаване, заяви БГНЕС. Предложението е заложено в Закона за правосъдната власт, който ще бъде прегледан на второ четене. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет.

Със законодателната самодейност се предлага закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури. В главното тяло на законопроекта се предлага още анулация на „ кариерните бонуси “ за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор, инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет и административните ръководители и техните заместници.

Между двете четения на законопроекта са постъпили редица оферти, които комисията би трябвало да прегледа. От „ Продължаваме промяната “ оферират с влизането в действие на този закон първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които е даден ход на правосъдното разследване, да станат подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието.

От „ Продължаваме промяната “ оферират още неприключилите до влизането в действие на този закон производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които не е даден ход на правосъдното разследване да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища в 7-дневен период от влизането в действие на този закон.

Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили пък оферират да се отхвърлят параграфите, касаещи закриването на профилираното правораздаване.

От " Българска социалистическа партия за България " оферират арбитър да не може да бъде назначаван или преместван даже чрез покачване в различен съд, в случай че не е дал единодушие за това. Изключение от този принцип са разрешени единствено когато преместването е планувано като дисциплинарно наказване.

От закриването на профилираната прокуратура и съд изгода ще има само мафията. Няма връзка сред обстоятелствата и изказванията на Надежда Йорданова, съобщи основният прокурор Иван Гешев.

" Съдебната власт е доста съществено атакувана, има потребност от взаимоотношение с европейските институции. След като отпадна този ефикасен механизъм, ние се връщаме към равнища на престъпност от началото на 90-те и регресът е извънредно бърз ", акцентира още основният прокурор.

Според него правосъдна промяна няма, а има действителна заплаха от засягане на върховенството на закона, правовата страна, правата на индивида – едни съществени стълбове на европейския ни дом. " Има заплаха, в случай че рухне някой от тях, да пострадат всички български жители. Тази заплаха е в разнообразни направления. Истината е, че българските политици не се интересуват от правосъдна промяна, а под „ реформа” схващат преодоляване на прокуратурата и лична промяна на основния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно употребяват някои институции на изпълнителната власт ", е мнението на основния прокурор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР