Комисията по досиетата разкри още три ченгета от злокобната Държавна

...
Комисията по досиетата разкри още три ченгета от злокобната Държавна
Коментари Харесай

Три ченгета от ДС работели в „Дунарит“

Комисията по досиетата разкри още три ченгета от злокобната Държавна сигурност, които се подвизават в " Дунарит " и една дама – член на управата на " Сана Спа ".

Документите доказващи, че Асен Бабански, Петко Василев, Тодор Трифонов и Макрина Първанова са въртели компании, които са създали цесии или прихващания, след слагането под специфичен контрол на КТБ, бяха оповестени през вчерашния ден на уеб страницата на комисията. Всички те са в близки връзки с банкера дезертьор Цветан Василев, който ограби 4,6 милиарда лева от трезора и духна в Сърбия, и извършват повелите му. Първи в листата с доносниците от най-мразената тоталитарна работа обаче беше разгласен Емилиян Гебрев, който е шетал във Второ и Четвърто ръководство по линия на " Кинтекс " с псевдоним Димов.

Комисията разгласява преди всичко името на Асен Бабански. Колегата му от Държавна сигурност Гебрев-Димов самичък признава в изявленията, че тъкмо той го бил поканил в управата на завода " Дунарит ". Та същия Бабански съгласно комисията по досиетата е щатен чиновник на Първо главно управление (на ДС) или в превод външното разузнаване на Държавна сигурност. През далечната 1986 година е бил назначен за шпионин. Две години по-късно е изпратен за 5 месеца в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики и след школовшката внезапно е нараснал в контрольор. В случая сътрудник Бабански е тестван от комисията като член на управителния съвет на " Орфеас " ООД, което е предписание цесии или прихващания, откакто КТБ е сложена под специфичен контрол. Интересно е още, че пионката на Цветан Василев и Гебрев-агент Димов влиза в управата на " Кемира ", която е директния мажоритарен притежател на русенския цех.

Второто име оповестено от комисията по досиетата е на Тодор Трифонов – щатен чиновник от МВР-ДС в Смолян. Доносникът е член на Съвета на шефовете на " Дунарит ", прецизира „ Канал 3 “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР