Комисията по дискриминация се самосезира заради съществуващия десетилетие проблем, свързан

...
Комисията по дискриминация се самосезира заради съществуващия десетилетие проблем, свързан
Коментари Харесай

Хасковско село оставено десетилетие без вода, КЗД се самосезира

Комисията по дискриминация се самосезира поради съществуващия десетилетие проблем, обвързван с ограничавания достъп до вода на жителите в село Маслиново, община Хасково. Решението бе взето през днешния ден на съвещание след отчет на зам.-председателя доцент Баки Хюсеинов, заяви КЗД.

Поводът за отчета е репортаж на портала „ Хасково.нет “, озаглавен „ Няма пари за вода в Маслиново, тъй като няма реализатор, а не избират компания, тъй като няма пари “.

Според обявата „ …това е единственото обитаемо място в общината, което в никакъв случай не е имало тръбопровод. Ако отидете в с. Маслиново ще видите, че всеки втори човек по улиците мъкне туби с вода “. Жителите на селото от години са принудени да се редят всеки ден на опашка пред единствената чешма в центъра на селото, с цел да изпълнят съдове с вода.

Дейност по построяването на тръбопровод е почнала още през 2007-2008 година, само че не е довършена. През 2017 година е оповестена социална поръчка за избор на реализатор, който да довърши водопровода, само че и до момента ценовите предложения не са отворени и няма посочен победител в процедурата заради липса на финансиране.

От общината обяснили, че ценовите предложения не са отворени, тъй като след отварянето им стартира да тече период за подписване на контракт, който няма по какъв начин да бъде подписан, когато няма обезпечени пари.

Хюсеинов смята за несъмнено, че недоизградената водопроводна мрежа в с. Маслиново лимитира главното право на популацията на достъп до вода за питейни и битови потребности. Той сочи редица интернационалните правни актове – Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, съгласно която страните членки са длъжни да подхващат ограничения за обезпечаване на достъп до питейна вода; Резолюция от 28 юни 2009 година на Генералната асамблея на Организация на обединените нации, с която се признава, че правото на човек за достъп до вода е юридически обвързващо главно човешко право, което е част от интернационалното право, и други Всички те са утвърдени по парламентарен ред, обнародвани и влезнали в действие за Република България.

Доц. Хюсеинов счита, поради и посочените актове, че във връзка с жителите на обитаемото място са нарушени съществени права. Това нарушаване е в прорез с член 6 от Конституцията на Република България и на член 4, алинея 1 от Закона за отбрана от дискриминация на основата на признаци: персонално и публично състояние, като жителите на с. Маслиново са сложени в състояние на по-неблагоприятно отнасяне по отношение на жителите на други обитаеми места, които в домовете си употребяват вода за питейни и битови потребности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР