Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание изслуша двамата

...
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание изслуша двамата
Коментари Харесай

Комисията по бюджет и финанси на НС изслуша двамата кандидати за управител на БНБ Андрей Гюров и Любомир Каримански

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание изслуша двамата претенденти за шеф на Българската национална банка Андрей Гюров и Любомир Каримански.

Андрей Гюров е ръководител на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и е нейното предложение за шеф на Българска народна банка, а „Има подобен народ“ предлага за поста ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански.

Банковата система е постоянна и добре капитализирана, само че се изправя пред нови провокации като цифрова промяна, регулаторна среда, присъщи с високи равнища на капитализация и евентуални равнища на риск в обособени институции и фрагментирана банкова система с изоставаща консолидация и високи такси за банкови услуги, сподели на чуването Андрей Гюров. По думите му курсът на настоящия лев към еврото ще остане сега на присъединение на България към еврозоната. Това е алена линия, която не може да бъде премината, съобщи той.

Следващият мандат на Българска народна банка се нуждае от баланс от посрещане на провокациите на финансовата система и предприемане на ограничения за стабилно развиване на банковата система, уточни Андрей Гюров. Имам пет целта на стратегическия проект на ръководство на Българска народна банка, сподели той. Те са ефикасен и съвременен банков надзор; подготовката и ръководство на процеси по приемане на еврото; цифрова промяна, усъвършенствана връзка и покачване на престижа на Българска народна банка като уважавано и мечтано място за работа. Според него най-големите провокации са пред банковия контрол.

И Любомир Каримански счита, че актуалният курс на лв. към еврото би трябвало да остане при влизането на страната в еврозоната, с цел да може хората да са спокойни. Ще продължа да извършвам стратегическите цели на настоящето управление на Българска народна банка, сподели той.

„ Българска народна банка може да помогне на държавното управление със препоръките си за оправянето с наслагването на няколко рецесии. Българска народна банка е единствената институция, която прави такива стратегически разбори. Анализите за инфлацията и за икономическия напредък могат да разрешат на държавното управление да взема добре аргументирани решения за справяне с рецесиите “, уточни Любомир Каримански. Друг приоритет е присъединението на страната към еврозоната и развиване на към този момент тясното съдействие на Българска народна банка с Европейската централна банка, означи той. Според него нужно е час по-скоро да се подхващат ограничения за съответен проект за присъединение към еврото. Сегашният проект би трябвало да бъде освежен, тъй като в него няма необятна професионална полемика за присъединение към еврото, сподели Любомир Каримански.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР