Комисията, която ще проверява сделката за ЧЕЗ, се събира на

...
Комисията, която ще проверява сделката за ЧЕЗ, се събира на
Коментари Харесай

Александър Сабанов: Трябва да се види как ще се финансира сделката за ЧЕЗ и кой стой зад нея

Комисията, която ще ревизира договорката за ЧЕЗ, се събира на първото си работно съвещание, на което ще бъдат признати вътрешните правила за работата й.

В предаването " Преди всички " Александър Сабанов от Обединените патриоти, който е и член на комисията, изясни каквп би трябвало да бъде свършено:  

" На взаимното съвещание на комисиите по енергетика и надзор над службите стана ясно, че ЧЕЗ и " Инерком " имат спогодба да не се разгласяват дадени обстоятелства и условия към финансирането на договорката, което нас доста ни вълнува. В последна сметка, няколко неща са доста значими, които би трябвало да се схванат. Първо, дали ще има договорка. Ако няма договорка, всяко едно деяние, което вършим ние, е безсмислено, в случай че не приключат договорката, в случай че не намерят финансиране от банките, както се показаха, те, че имат задоволително банки зад тила им, които ще финансират договорката. Финансирането, откакто завърши договорката, то ще стана ясно за обществеността и мисля, че тогава и единствено само тогава ще се осветли договорката. "

" Пак ще се върна на взаимното съвещание, където имаше доста въпроси, към Държавната организация " Разузнаване " за това кой стои зад договорката. И защото Държавната организация " Разузнаване " сами разбирате, че няма по какъв начин да работи на територията на другарска страна като Чехия, още повече, че Чехия и България сме в Европейски Съюз, мисля, че един от най-важните въпроси, които би трябвало да сложим на организацията, е да се свърже с чешките служби, които няма по какъв начин да не са разследвали този случай, защото в случай че за нас това е договорка сред две юридически лица, за тях ЧЕЗ е с огромно държавно присъединяване. "

" Аз персонално доста ми е забавно това арбитражно дело, което са завели всички ЕРП-та против България на каква стойност е и какъв е ходът на това дело все още. Защото стопански всички други участници в тази договорка, в смисъл отпадналите участници, споделят, че това, че това е прекомерно висока цена за ЧЕЗ-България и цената е сред 225 и 250 милиона евро, някои са дали и 270 милиона. Икономически не е разумно компания Х да даде примерно 300 милиона евро, в случай, че за всички останали цената е нереална. Трябва да се види от кое място идва тази убеденост на " Инерком ", че когато закупят за много по-висока цена, в сравнение с са дали всички останали, ще създадат по този начин, че да завоюват от тази договорка. "

Сабанов обаче счита, че срокът от един месец за работата на комисията е извънредно непълен:

" Мисля, че за един месец няма да успее тази комисия да прегледа всички обстоятелства и условия, още повече че самата приватизационна договорка е много обратно във времето и самата приватизционна договорка като цяло най-вероятно е една огромна маса документи, които би трябвало да се прегледат, да се прочетат, да се видят. кой, по кое време и по какъв начин, какви дейности е правил по тази договорка. И другото значимо нещо, което е изключено в тази приватизационна договорка, тогава приватизиращият е изключил една доста значима опция, така наречен " златна акция ", с която страната може да управлява всевъзможни такива дейности по продажбата и разпореждане  с имуществото на ЧЕЗ. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР