Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОПНИ установи конфликт на интереси за общински кмет

Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество ( КПКОНПИ ) откри спор на ползи за кмета на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб.

Според сигнал, изпратен от изпълнителната власт, кметът е разходвал пари от бюджета по подписани контракти за доставка на храни за детски градини и за обществени действия, а стоките са закупувани от компании на сина и свата на Реджеб. Отделно от това се твърди, че са отпускани общински средства в интерес на локален футболен клуб, в чийто Управителен съвет попада и синът на кмета.

От КПКОНПИ са открили, че Eшреф Реджеб персонално е подписал 8 преводни нареждания в интерес на Сдружение " Футболен клуб – Община Никола Козлево ". От 2016 година до сегашния миг член на Управителния съвет на сдружението е синът на кмета. Общата стойност на получените по този метод дотации е в размер на 43 170 лева

Отделно от това, Реджеб е подписал и 110 разходни ордера в интервала август 2018 година – август 2021 година, с които са изплатени средства от бюджета на общината към сдружение, в което съдружници са двамата му синове, като единият е и шеф. Установено е, че на компанията " Ешрефоглу " ООД са заплащани суми за покупки на хранителни артикули, питиета, битови консумативи, препарати и други

На Ешреф Реджеб е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева В изгода на страната се лишават възнагражденията му за дните, в които е бил сбъднат спорът на ползи, както и сумата, която е получена като полза от действието. Общата им стойност е 88 864, 91 лева Реджеб ще бъде освободен от длъжността кмет на Община Никола Козлево.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре – Ешреф Реджеб, признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР