Комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, определи

...
Комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, определи
Коментари Харесай

Отличиха посмъртно Томи Наплатанов с наградата Любородие

Комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, дефинира за притежател на влиятелната премия „ Любородие “ за 2021 година Томи Наплатанов.

Комисията, с ръководител Галина Матанова – заместник-кмет „ Хуманитарни действия “ на Община Панагюрище и членове: Дида Карайлева – ВрИД шеф на ОУ „ Двайсти април “; Георги Георгиев – ръководител на ПК „ Образование, просвета, юношески действия и спорт “ на Общински съвет – Панагюрище; доцент доктор Атанас Шопов – шеф на Исторически музей – Панагюрище; Иванка Кърпарова – ръководител на Обществения съвет ОУ „ Двайсти април “, разиска препоръчаната номинация и дефинира за притежател на премията за краеведческа активност „ Любородие “ през 2021 година господин Томи Наплатанов, посмъртно.

Плакетът ще бъде връчен от кмета на община Панагюрище Никола Белишки на днешния 20 април 2021 година от 12:00 ч. пред Вечния огън на Мемориален комплекс „ Априлци “, по време на празничното честване на патронния празник на ОУ „ Двайсти април “.

Наградата за краеведска активност „ Любородие “ е учредена от Община Панагюрище и Основно учебно заведение „ Двайсти април “ – Панагюрище и съставлява грамота, плакет и парична сума.

Събитието е част от Общинската годишна стратегия на тържествата по случай 145-та годишнина от Априлската епопея и от програмата за отбелязване на патронния празник на Основно учебно заведение „ Двайсти април “.

Наградата за краеведска активност „ Любородие “ се присъжда на Томи Наплатанов за цялостния му креативен и професионален път, и достойните му житейски дела.

Томи Наплатанов е роден на 20 септември 1970 година в Панагюрище.

Завършва приблизително обучение в Техникум по минна индустрия – град Панагюрище, а по-късно висше обучение – история, българска лингвистика и публицистика във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Преподава история в ОУ „ 20 април” и Техникум по минна индустрия в Панагюрище, където предава любовта си към родния завършек на доста младежи.

Пише лирика от ранна детска възраст и до последните си дни, притежател е на редица влиятелни литературни награди, въпреки приживе да съумява да издаде единствено една поетична книга „ Параграф 38 “, отпечатана през 2008 година.

Томи Наплатанов е измежду основателите за възобновяването на панагюрския книжовен клуб към читалище „ Виделина “ в Панагюрище и активен създател и помощник на печатното му издание „ Чат-пат литература “.

Той е основател за основаване на Арт клуб през 2011 година, с помощта на който в града ни гостуват доста именити създатели през последните години.

Голям принос има и за самодейността „ Да бъдем в час за час “, с помощта на която учениците от локалните учебни заведения получиха опция да се срещнат персонално с изявени български поети и писатели.

Участва в основаването на „ Четящите къщички “, сложени в гр. Панагюрище и всички села на общината, а по този начин също и в самодейностите на Арт клуба, директно ориентирани към децата – „ Търсачи на книжни съкровища “, „ Подарената книга е знамение “, „ Малки цветни щитове “.

Неговият журналистически път стартира с няколко години във вестник „ Оборище “, продължава с полагането на началото на локалния вестник „ Панагюрище до през днешния ден “, на който е основен радактор, работи във вестник „ Време 2001 “ и в регионалния всекидневник „ Пазарждишка Марица “, където е дълготраен кореспондент. Той става първият притежател на премията за публицистика на пазарджишката колегия.

За малко е водещ на Панагюрския радио възел.

През последните години бе част от отдел „ Комуникации “ на „ Асарел-Медет “.

Като държавник той стои зад поддръжката на доста локални родолюбиви хрумвания, които способстват за развиване на културата, образованието и съхраняването на историческото завещание, свързани със основаване, запазване и разпространяване на научни проучвания, документални издания, запазване и разпространение на културно-историческото завещание на общината, художествена литература, възстановки, спектакли и други, свързани със значими събития, включени и в културния календар на Община Панагюрище.

Томи Наплатанов бе надарен стихотворец, публицист със мощно перо и човек, който безпределно обичаше своето Панагюрище. Във всичките си действия той залагаше на възприятието, на пулса, на стремежа. Оценяваше почтено всеки ентусиазъм за творчество, който улавяше у индивида отсреща си. Поощряваше гения, имаше тъничък нюх за детайла. Навсякъде и във всичко търсеше стойност, история, памет. Бореше се за и защитаваше самоуверено всеки, който пазеше в мислите си всеки пай българска история. Беше един от членовете на безподобния ЧАТ-ПАТ – вестникът на създателите в града, с помощта на който чувството за общественост беше извънредно осезаемо по времето на най-активните му години.

Той си отиде от този свят едвам на 50 години, на 14 март 2021 година Но във всеки от миговете на късия си живот Томи Наплатанов се ръководеше от вярата, че човек живее с другите, а и поради тях:

„ В двете чаши бълбука безумство...

Там стартира и свършва денят. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР