Комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви във вторник план за

...
Комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви във вторник план за
Коментари Харесай

ЕК предлага план за действие за основен ремонт на енергийната мрежа на съюза

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон разгласи във вторник проект за деяние за главен ремонт на 40-годишната електрическа инфраструктура на Европейския съюз, с цел да отговори на новите потребности от възобновима сила, до момента в който се форсира енергийният преход, съобщи Ройтерс.

Електрификацията на превоза дружно със свързването към енергийния пазар на Европейски Съюз на нови офшорни вятърни и слънчеви паркове са измежду безбройните планове, планувани за идващите години.

Комисията чака търсенето на електрическа енергия в Европейски Съюз да нарасне с 60% от тази година до 2030 година

Мрежите ще би трябвало да бъдат приспособени към една по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони покривни слънчеви панели, термопомпи и локални енергийни общности, които споделят своите запаси, повече сила, създавана от възобновими източници в морето, повече електрически транспортни средства за зареждане и възходящи потребности от произвеждане на водород.

" Мрежите също по този начин ще би трябвало да интегрират огромен дял от променлива възобновима сила. Мрежите би трябвало да се приспособяват към по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели на покрива и локални енергийни общности, споделящи запаси ", показва Европейска комисия в оферти проект.

Комисията сподели, че трансграничната инфраструктура сред страните членки би трябвало да се удвои през идващите седем години. Европейска комисия пресмята, че общо 584 милиарда евро ще би трябвало да бъдат изразходвани за надстройките в европейската енергийна мрежа.

Във ватове това значи нарастване от 64 гигавата (GW) до 2030 година на трансграничния транспорт с първична цел за прибавяне на 23 GW до 2025 година Ройтерс означи, че 27-членният обединен блок разполага с трансгранични захранващи конектори в размер на 93 GW.

Комисията също по този начин разгласи 166 нови плана от общ интерес (PCI), като по-голямата част от тях са в региона на електрическата енергия и водорода. Попадането в листата е причина за кандидатстване на планове за европейско финансиране през 2024 година

" Наличието на подобаваща инфраструктура е последното парче от пъзела ", уточни Кадри Симсон пред кореспонденти.

Половината от плановете ще модернизират и ше свържат по-добре електрическите мрежи и ще прибавят нови уреди за предпазване на сила, както и ще обзет 12 офшорни плана в Северно море, Балтийско море и Атлантическия океан.

" Имаме доста притеснителен опит с процеси, протичащи в продължение на 10 години ", означи пред Ройтерс неназован чиновник, като добави:

" Някой би трябвало да построи тези неща, за които продължаваме да приказваме, и да сплоти тези заинтригувани страни. Стандартизацията е добра тематика, в случай че има положително схващане, тъй че 2500 електроразпределителни компании да не изобретяват колелото една по една ".

Същия европейски представител уточни, че осъществяването на проекта за общата електропреносна мрежа би трябвало да стартира след 18 месеца.

Леонхард Бирнбаум, президент на индустриалната група Eurelectric, назова проекта " отлична първа стъпка ".

" Въпреки това към момента има място за усъвършенстване. Европейските мрежи са изправени пред възходящ брой закани от по-чести рискови метеорологични феномени. Ето за какво този проект за деяние би трябвало да признае нуждата от повече адаптиране към климата ", уточни той, представен от Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР