Коментарът на проф. д-р Гарабед Минасян, макроикономист в Икономическия институт

...
Коментарът на проф. д-р Гарабед Минасян, макроикономист в Икономическия институт
Коментари Харесай

Проф. Гарабед Минасян: Президентът не бива да си позволява непремерени приказки за икономиката

Коментарът на проф. доктор Гарабед Минасян, макроикономист в Икономическия институт на Българска академия на науките и някогашен член на управителния съвет на Българска народна банка, е от профила му във фейсбук.
Президентът на Република България не трябва да си разрешава непремерени приказки. Целта не оправдава средствата!

По мотив Деня на Европа 9-и май президентът Румен Радев дава отговор на въпроси на публицистите. Novinite.bg предава обясненията му: " За разлика от доста страни, нашата взаимозависимост е огромна. За разлика от доста страни, българите са енергийно най-бедните в Европейски Съюз. Рисковете са една чудовищна инфлация, в която хиляди предприятия няма да устоят. Това значи тежка икономическа и обществена рецесия ".

Това изказване на президента заслужава къс коментар:
Реклама
Първо , по данни на Eurostat енергийната взаимозависимост на България през 2020 година се прави оценка на 38%, до момента в който енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз като цяло е 57%! Конфигурацията на фигурата по-долу е задоволително показателна.

Второ , България е в паричен съвет с закрепена своя лична валута към евро, т.е. България в действителност е член на паричния съюз " еврозона ". В сходство с тази твърда валутна връзка инфлацията в България е обвързвана с инфлацията в еврозоната. Европейската централна банка (ЕЦБ) е институцията, която е призвана да управлява и контролира инфлацията в еврозоната.

Законово условие е ЕЦБ да поддържа инфлация в еврозоната от към 2% годишно. Променените условия в последните 7-8 месеца трансформираха инфлационната цел на ЕЦБ, която в този момент се ангажира да поддържа инфлация в еврозоната в границите на 7-8% за настоящата година. Тя би могла да се увеличи, само че надали ще доближи двуцифрено ниво на годишна база. При тези условия инфлацията у нас би могла да доближи до към 13-15%, само че надали повече. Може да се гадае какво прави оценка президентът като " чудовищна инфлация ", само че е несъмнено, че популацията много ще се стресне.

Трето , по думите на Президента "... хиляди дребни и междинни структуроопределящи предприятия няма да устоят. Това значи тежка икономическа и обществена рецесия, с всички последици, в това число и за тези, които ръководят сега ".
Реклама
Спецификата на прогресивната капиталистическа стопанска система е, че устойчивите и ефикасни предприятия процъфтяват, а слабоефективните и маргинални предприятия отпадат. Този развой подхожда на дарвинистката икономическа доктрина. Ако някое дружество банкрутира, значи то не е било структуроопределящо.

Практиката познава и науката предлага единственото съответно икономическо държание - креативно начало на субективния фактор, досетливост, търсене на ефикасни контраварианти. Нобеловият лауреат Фридрих Хайек дефинира конкуренцията като училише за успеваемост, а американският икономист Хайман Мински добавя, че рецесиите в пазарната стопанска система са периодически и принуждават към превключване към по-висока и по-ефективна степен на социално-икономическо развиване.

Както консуматори, по този начин и изключително производители следва да са наясно с тази съответна специфичност, да се преценяват с нея и навреме да подхващат ограничения за сполучлива акомодация.
Президентът и държавното управление все по-често се оказват на разнообразни позиции по основни за страната въпроси. Фотограф: Юлия Лазарова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР