Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Сириец: „Ние имаме проблем със смъртта, но и след смъртта също”

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. 

В публикация, озаглавена „ Четири аргументи за увеличението на смъртните случаи на сирийските бежанци в България “, оповестена в опозиционния уебсайт „ Ориент “ гражданският деятел Осама Бешир, показан като „ експерт по бежански статут в България “ приканва

кандидат-мигрантите за Западна Европа да не имат вяра на трафикантите, че България е елементарен канал за прекосяване.

Той показва преди всичко сложния за пресичане терен. В своя роман той отбелязва: „ По-голямата част от смъртните случаи в България се дължат на липса на вода и несъразмерна отмалялост при прекосяване през гори през лятото и мощен мраз през зимата, защото прекосяването на България изисква най-малко седмица. “ Според него трафикантите подмамват незапознатите с изискванията и претендират, че „ България е лесна и бърза за пресичане “. Бешир е навръх противоположното мнение. Той твърди, че нашата е страна е един от най-трудните стадии за прекосяване по пътя на бленуваната Европа.



 В своя роман въпросният експерт отбелязва, че не са редки случаите, при които трафикантите дават авансово стимуланти/транквиланти на кандидат-мигрантите. Според последните те биха „ помогнали на последните, в случай че изпаднат в положение на голям стрес “.

Интересен подробност в повествованието на Бешир е отричането, че българската полиция и гранична защита са причина за гибелта. Той прибавя, че

нерядко се появяват „ банди “ които ограбват мигрантите, без да изключва вероятността, че въпросните разбойници имат предварителна връзка и информация от самия трафикант.

Ако това е истина, по-скоро е евентуално нападателите на мигрантите да се осведомени и изпратени от контрабандист-конкурент, който желае да навреди на бизнеса на съперника си.

Един от огромните проблеми, които акцентира Бешир е погребението на умрелите мигранти.

Техните фамилии желаят това да става по каноните на шериата. В същото време българските управляващи не се преценяват с това. В тази връзка експерта по миграция през България предлага на сирийската съпротива да назначи формален собствен представител в нашата страна, да бъде нещо като медиатор сред българските управляващи и фамилията на починалия мигрант. Бешир отбелязва: „ Ние имаме проблем със гибелта, само че и след гибелта също. “

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР