Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Сушата била заради по-малко хиджаби в Иран, според духовници!?

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Представителят на Духовния водач на Ислямска република Иран аятолах Али Хаменей в град Карадж, столица на провинция Алборз имам Мохамед-Махди Хамедани изяснява дребното превалявания в страната с обстоятелството, че доста дами в Иран са свалили хиджаба си, заради присъединяване в протестите против властта.

Последните избухнаха в края на месец септември предходната година и до момента не са спирали. Въпросното духовно лице, който е лидер на петъчната молитва в града означи, че

носенето на хиджаб би трябвало прецизно да се носи, с цел да бъде всичко наред в обществото.

Цитиран от уеб страницата „ Iran International ”, имам Хамедани отстоява мнението, че откакто живеят в ислямска страна, дамите би трябвало да влизат във всевъзможни институции, включително търговски центрове, аптеки и така нататък с хиджаб. Нещо повече, дами без хиджаб не би трябвало да бъдат обслужвани, а след отправяне на предизвестие, те би трябвало да бъдат задържани.



Експерти означават, че ръководещите в Иран хардлайнери не за пръв път свързват естествени бедствия с използването на ислямските ритуали. В края на предходната година имам Ахмед Аламолхода, който е тъст на сегашния президент Ебрайм Райси съобщи обществено, че хората би трябвало всеобщо да вземат участие в груповите молебствия и да се молят за дъжд, с цел да се реши казуса със сушата в страната.

През 2019 година основният прокурор Мохамед Монтазири съобщи: „ Съдебната система не разрешава на дамите да се разкриват обществено, тъй като това предизвиква естествени бедствия като наводнения и трусове. ”

В тази светлина през 2016 година представителят на Духовния началник в град Исфахан на едноименната провинция Юсуф Табатабай Наджад заявява, че „ дамите които се разкриват и си вършат фотоси „ като европейки ” са причина градската река Заяндеруд да пресъхне и в случай че те не престават по този метод, то и изворът й ще пресъхне. ”

Според осведомени през последните години водният баланс на страната се утежнява освен поради климатични условия. Той се дължи и на неприятното ръководство на водоемите. Наред с преориентирането на ресурсите съгласно политически желания на управляващите /иредентистките области като тези, които са враждебно настроени към държавното управление в Техеран като да вземем за пример арабскоговорящия Ахуаз/ се регистрира и голословният градеж на ненужни язовири, както и насърчаването на сеитбата на култури, които изискват прекалено много вода като ориз да вземем за пример.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР