Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Как Русия рекрутира сирийци в Палмира, Сирия?

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



В диалог с ръководителя на Европейски съвет Шарл Мишел наскоро казахският президент Касем-Жомарт Токаев съобщи, че станалото в страната му е „ опит за прелом “. Той е безапелационен, че в размириците са взели участие чужденци, включително хора от прилежащите централноазиатски страни, както и такива от Близкия Изток и Афганистан. Това стана мотив той да се обърне за помощ към ръководената от Русия Организация контракт за групова сигурност /ОДКС/. За 24 часа при започване на януари т.г. тя разположи своите миротворци, с цел да пазят стратегически икономически обекти в страната – нефтени платформи, мини, газови станции, тръбопроводи, автомагистрали и други.

В същото време саудитският вестник „ Шарк ал Аусат “ осведоми, че

Русия е почнала да рекрутира младежи от сирийския град Палмира, провинция Хомс.



Понастоящем те живеели в градовете в Северна Сирия, които се управляват от Турция. Руското военно командване в арабската страна е делегирало правата за назначение на работа в така наречен „ Осми полк “ на локален човек, прочут с буквите си а. а. Именно той е контактувал с живеещите в Северна Сирия младежи. В същото време самите руснаци са почнали да притеглят към този момент назначени от проиранските милиции сирийци в източната провинция Дейрезор. Сирийската лаборатория за правата на индивида /СЛПЧ/ отбелязва, че те били преобладаващо от клановете ал умур и бени кхалид. Според въпросното Неправителствени организации тази процедура на командването в базата Хмеймим е част от „ студената война “ сред Русия и Иран за превъзходство в Сирия.

Същата борба се е разгоряла и в североизточната провинция Хасаке в регионите, които се намират под надзор на държавното управление в Дамаск.

СЛПЧ отбелязва, че там Русия и Иран се конкурирали за привличането на безработни младежи в техните силови структури. Така да вземем за пример руснаците влизали в села и раздавали на популацията самун, брашно, медикаменти и други артикули, които били недостиг за локалното население.

През октомври м.г. в Кабул конференция даде Максим Шугали, оповестява WSJ. Последният прекара 16 месеца в либийски затвор през интервала 2019-2020, с обвинявания за скрит план против Либия и пропагандиране на кандидатурата на Сейф ал ислам в Либия. Въпросният Шугали работи непосредствено под егидата на Евгени Бригозин, притежателя на известната съветска частна военна компания „ Вагнер “. Той е показан като социолог и мъдрец в Изследователския център на компанията. В началото на 2021 година тази конструкция показа „ социологически проучвания “ от Сирия, съгласно които рейтингът на президентът Асад падал. Това стана директно преди президентските избори в арабската страна, извършени през май 2021 година Не е ясно дали тези „ проучвания “ имаха нещо общо с отхвърли на държавното управление в Дамаск да подписа контракт за употреба на значими стопански обекти /нефт и фосфати/ с компанията „ Вагнер “. Експерти съобщаваха, че медии в Русия, които са близки до „ Вагнер “, започнаха по това време мощна анти-Асад акция.  



В столицата на Афганистан упоменатият Шигули съобщи, че търси допирни точки за работа с ръководещите талибани най-много в региона на стопанската система, политиката и сигурността.

Както неведнъж The Foreign Insider означи, „ Вагнер “, както и формалните представители на съветската войска в Сирия рекрутираха доброволци в страната, за те да бъдат изпратени в Либия. Същото правеше и Турция, само че най-вече от провинция Идлиб. Първите обаче водиха война на страната на фелдмаршал Халифа Хафтар, а вторите – на страната на държавното управление в Триполи. В знак на благодарност на 3 март 2020 година Халифа Хафтар откри посолство в Дамаск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР