Коментар на журналиста Калина Андролова за БНРДокато избирахме три дни

...
Коментар на журналиста Калина Андролова за БНРДокато избирахме три дни
Коментари Харесай

Андролова: ПП са по-зле от БСП, защото БСП са лява партия, но спазваща финансова дисциплина

Коментар на журналиста Калина Андролова за БНР

„ Докато избирахме три дни ръководител на Народното събрание, страната банкрутира “, сподели Кирил Ананиев, неоспорим специалист в региона на бюджетирането. На брифинг на ГЕРБ той приключи изявлението си с констатацията, че Асен Василев е най-слабият министър на финансите за последните няколко десетилетия. Едва ли има стопански образован човек в страната ни, който да спори с Ананиев за оценките му тъкмо в неговия професионален сектор.

Политическа партия направиха следното: върху икономическата рецесия, придошла от интернационалната конюнктура, насложиха лична вътрешнонадробена рецесия, поради липса на познания и опит, или казано по-грубо, заради управническа несръчност. След 6-7-месечно ръководство кабинетът „ Петков “ остави след себе си полуфункционираща държавност, неточности във външната политика, разтуреност и невъзможност в енергийните доставки, както и финансови задължения.

На възраженията, че те са юпи културата, Харвард, смяната, бъдещето и всевъзможни други искания, само че за жалост войната в Украйна им е попречила да показват своето цялостно великолепие, ще кажа единствено, че където интернационалното състояние пречи на качествата, там в реалност няма качества. Трябва да се признае, че щом Политическа партия могат да намерят добра маркетингова опаковка за оръжията, какво по-лесно от това да опаковат впечатляващо за публиката личната си управническа неплатежоспособност!

Проектобюджетът за 2023 година е с бюджетен недостиг от 11 милиарда и 600 млн. лв.. Тоест дефицитът от 2022 година се задълбочава с още 5 милиарда и 300 млн. лв.. Поради тази причина се предлага страната, т.е. всички ние, да поемем нов дълг от 16 милиарда лв.. Ситуацията обаче в цяла Европа във връзка с задълженията е комплицирана, поради прогнозите за криза и световната неустановеност.

По време на сходни нестабилни интервали паричният запас нараства. Асен Василев обясняваше, че чака подобаващ миг да излезе на външните пазари, тъй като по този начин бил съветван от банките. Накрая поради забавянето емисията скъпи бумаги на стойност 4,4 милиарда евро бе пласирана при по-висока рентабилност и ощетява страната с към 300 млн. евро. Съвсем разумно, банкерските препоръки постоянно са в интерес на финансовите институции и поражда въпросът чии ползи в действителност е защитавал Асен Василев в ролята си на министър?!

Скъпо е да вземеш паричен запас и от вътрешния пазар сега. Пазарите чакат лихвите да продължат да нарастват, по тази причина финансовите институции се държат резервирано. Служебният кабинет няколко пъти поред прави опити да пласира бумаги на вътрешния пазар за 200 млн. лв., и в последна сметка доближи 5.65% рентабилност, която е най-високата от 2012 година насам.

На фона на тази неприятна обстановка разискването на бюджета от партиите, които към този момент са в
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР