Комбинацията от грипна епидемия и навлизането на коронавирус в България

...
Комбинацията от грипна епидемия и навлизането на коронавирус в България
Коментари Харесай

Комбинацията от грип и коронавирус накарала Боил Банов да забрани културните събития

Комбинацията от грипна зараза и навлизането на ковид в България предиздвикала министър на културата Боил Банов да забрани всички културни събития в страната. Това сподели самият той в утринния блок на " Нова телевизия ". Банов за първи път показва грипа като причина за решението си.

Забраната пристигна след новината за първите 4 потвърдени случая на ковид в България. До второ разпореждане са неразрешени разкриване на изложения, показване на филми и книги, осъществяване на просветителни стратегии, семинари и конференции, осъществяване на концерти, празнувания и други събития, които допускат събирането на групи хора в лимитирани пространства. Вчера Банов посочи, че рестриктивните мерки важат за всички театри, кина, музеи и читалища. Оказа се обаче, че огромна част от кината в страната не престават да работят.

" Като мине вълната на грипа ще се преразгледат ограниченията. Не е задачата да банкрутират културни институции, а да не стане като в Италия. Да, ще живеем с ковид и ще го преодолеем, само че би трябвало най-малко от единия вирус да излезем. Няма да се наруши тотално работата на театрите, кината, музеите и галериите ", посочи Банов.

Той не отговори дали след края на грипната зараза, която е до на следващия ден в това число, културните институции ще проработят в естествен режим, само че посочи, че решението му за анулацията на събитията е дълго премисляно. По думите му в София се регистрира все по-голям брой заболели и не изключи опцията в някои градове епидемията да бъде удължена.

Затварянето на театрите ще има негативен резултат за финансово им положение, защото те получават държавна дотация за всеки извоюван лев. Според Банов обаче сходен проблем няма.

" Няма да бъдат лишени от нищо и ще имат опция да наваксат. 3-5 дни не са проблем за системата. Ако обаче казусът стане по-голям, то тогава ще обмислим разновидности за отплата ", сподели още министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (294)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР