Командването на НАТО е подало сигнал към българските военно-въздушни сили

...
Командването на НАТО е подало сигнал към българските военно-въздушни сили
Коментари Харесай

Заков: НАТО е възприел действията на прехванатия самолет като потенциален риск

Командването на НАТО е подало сигнал към българските военно-въздушни сили за прехванатия частен аероплан край Свищов, заяви на ексклузивен брифинг министърът на защитата в оставка, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Става дума за общоприета процедура, която е в границите на НАТО. Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО – по тази причина няма по какъв начин да се лети в него, без да се съблюдават разпоредбите. Нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО. Това значи, че самолетът е правил дейности, които центърът на НАТО е възприел като евентуален риск ", добави министърът.

Полученият сигнал е направил повдигането на самолетите ни задържително, посочи Заков. „ Пилотът е открил образна връзка, опитал е да се свърже и по радиовръзка, само че не е получил отговор. Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за подготвителен полет, само че също по този начин явно става дума за неспазване на разпоредбите и би трябвало да се понесат следствията ”, акцентира министърът.

Самолетът е летял в зони, в които е наложително предварителното известяван за маршрута на полета, както и да лети с включен транспондер./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР