Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки земеделец, дори и в

...
Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки земеделец, дори и в
Коментари Харесай

Колорадският бръмбар вече е супермутант. Нищо не го убива

Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки земеделец, даже и в България, е развил невероятна устойчивост към повече от 50 типа инсектициди, и на процедура битката с него би трябвало да се прави единствено на ръка, оповестява БГНЕС, цитирайки отчет на американски учени

Колорадският бръмбар е главен пакостник по надземната част на картофите, като унищожава листата им.

Ново проучване открива, че бръмбарът е постигнал мощна устойчивост към препаратите срещу инсекти с помощта на особености в генома си.

„ Този бръмбар беше един от първите, които индивидът нападна след изобретяването на актуалните химически препарати против вредители. Въпреки това той се развъжда чудесно ", споделя Шон Шовил, професор по ентомология от Университета на Уисконсин – Медисън, който управлява изследването. Шовил разгласява своите открития в списанието Molecular Biology and Evolution.

Екипът на Шовил за първи път секвенира генома на колорадския бръмбар през 2018 година, с цел да разбере по какъв начин насекомото може да преодолее новите инсектициди толкоз бързо. За да открият гените на насекомото, екипът събира десетки бръмбари от цялата страна.

Тези районни популации се разграничават по това на какви инсектициди са устойчиви и от кое място са пристигнали, което може да даде улики за еволюционната история на вредителя.

Учените разкрили, че другите районни групи са еволюирали толкоз бързо, тъй като техните родители към този момент са имали генетичните запаси, нужни за превъзмогване на инсектицидите.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР