Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства, прехвърли

...
Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства, прехвърли
Коментари Харесай

Колонията от кактуси в Кресненското дефиле се разраства, прехвърли р. Струма


Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства, трансферира река Струма и се разположи към момента на дребна повърхност върху „ Кривия ” тунел, през който се провира ГП Е-79, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

За кактусовата ферма в Кресненското дефиле за първи път осведоми преди 10 години екологът от с. Черниче Павел Кипров. Тя бе обхванала повърхност от към 100 кв. м. терасата върху жп тунела в дефилето на източния бряг на р. Струма. Плантацията е от дребни кактуси-саксиен вид.

За първи път тази година дребна колония към този момент има и отвъд реката-върху „ Кривия ” тунел. Бодливите растения, присъщи за Мексико и в някои от щатовете на Съединени американски щати, за в този момент заемат повърхност от няколко квадратни метра, откакто очевидно са прескочили реката. За миграцията им е спомогнал вятъра и птиците.

На някои от растенията към момента личат претърпелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от типа „ Опунция ”, цъфтят през есента.

Няколко са версиите по какъв начин кактусите са се „ настанили ” в България.

Според едната, транспорт на въздушни маси от Средиземно море през 1994 година, донася на Витоша кактусови семена. В резултат стотици кактуси от два типа се появяват по скатовете на Лозенска планина край Панчарево. А съгласно друга, кактусите са се саморазселили, откакто през предишния век били засаждани по гробовете.

В България колонни от кактуси, с изключение на на гореспоменатите места, има и на Змийския остров, край Белослав, с. Пушево-търновско, над рудника в квартал Ораново на гр. Симитли и други

Кактусите са приспособили и аклиматизирали изцяло към климата в България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР