Колкото повече пари има в загубен портфейл, толкова по-голяма е

...
Колкото повече пари има в загубен портфейл, толкова по-голяма е
Коментари Харесай

Експеримент: Колкото повече пари има в загубен портфейл, толкова по-вероятно е да го върнат

Колкото повече пари има в изгубен портфейл, толкоз по-голяма е вероятността да бъде върнат . За да стигне до този резултат интернационален теоретичен екип е „ изгубил “ 17 хиляди портфейла в 40 страни. България не е измежду тях обаче, с цел да разберем какъв брой почтени сме ние.
 
Научният екип изпратил 13 швейцарски студенти, снабдени с транспарантни портфейли в 355 града по целия свят. Защо транспарантни? За да може наличието им да се види, без да се отварят. Във всеки портфейл имало лист за покупки на локалния език, ключ, три идентични визитни картички с локално име и имейл адрес. В част от портмонетата нямало пари, а в други имало еквивалента на 13.45 $ във валутата на съответната страна. Студентите оставали портфейлите на чиновници в банки, музеи, пощенски клонове, хотели и полицейски сектори дружно с записка, на която пишело: „ Здравейте, открих това на улицата зад ъгъла. Някой би трябвало да го е изгубил. Бързам, по тази причина бихте ли се погрижили за него? “
 
С изключените на две страни, в ероятността изгубен портфейл да бъде върнат се усилва, в случай че в него има пари. Нещо повече, колкото по-голяма е сумата, толкоз по-голяма е и вероятността.
 
„ Очаквахме вероятността изгубен портфейл да бъде върнат да понижава, в случай че в него има пари “, споделя икономистът Алън Кон от Мичиганския университет, който управлява изследването.
 
Погрешно приехме, че хората са егоисти. Всъщност визията ни за нас самите като почтени персони е по-важна от краткотрайните придобивки “, показва още той.-->
 
Не липсвали завършения. В Индия проектите на швейцарските студенти били осуетени от наводнения, а в Кения един от тях бил арестуван, защото локалните управляващи решили, че е недоверчив. В последна сметка обаче 17 303 портфейла били раздадени. 
 
Научният екип считал портфейл за върнат при получен имейл на електронния адрес от визитната картичка в границите на 100 дни. А изпратилите подобен имейл получили отговор, че не е нужно да го връщат, а може да задържат парите или да ги дадат за щедрост.
 
40 на 100 от портмонетата без пари и 51 % от тези с пари били върнати. Резултатите били разнообразни в другите страни. Оказало се, че в случай че ще губим портфейл, най-добре ще е да е в Дания, където 82 % от портфейлите с пари били върнати. В Кения, която е последна в лист по почтеност, обаче, процентът бил 20 на 100.
 
Учените решили да проведат втори опит, с цел да схванат каква е разликата сред страни със подобен %. И по този начин те изгубили 3000 портфейла в Съединените щати, Англия и Полша . При увеличение на сумата в тях до еквивалента на 94.15 $, процентът на върнати портфейли скочил до приблизително 72.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР