Колко всъщност са македонците и колко от тях са албанци?

...
Колко всъщност са македонците и колко от тях са албанци?
Коментари Харесай

"Да отложим за 20121 г." - преброяването в Северна Македония отново се измести

Колко в действителност са македонците и какъв брой от тях са албанци? Този въпрос от време на време поражда разногласия в македонското общество, все по-често - към избори, защото е обществена загадка, че жителите на страната от дълго време не са два милиона души.

Решението на премиера Зоран Заев за предварителни избори обаче значи, че нараства рискът сред последното и идващото броене да изминат 20 години.

Поемането на властта от Заев и социалдемократите преди няколко години още веднъж вкара тематиката в дневния ред, откакто предходният опит за броене се провали. Бе избрана и дата - от 1 до 21 април.

Изборите обаче ще са на 12 април. Директорът на Държавния институт за статистика Апостол Симовски удостовери, че няма по какъв начин преброяването да се случи, въпреки организацията му да е била готова за процеса. " Заради изборите би трябвало да го отложим ", споделя той пред " Нова ТВ ". Пролетта или есента биха били най-хубавият вид за разлика от лятото (заради отпуските) или зимата (когато " елементи от страната са недостъпни " ), продължава той.

Заев и Симовски ще обсъдят тематиката другата седмица. Моментът на преброяването обаче ще зависи от закон, който би трябвало да бъде признат от депутатите. Заради дългото отсрочване се стигна даже до спор кой да го реализира. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ язвително предложи датата " да е през 20121 година ", а съществено - статистическият институт на страната да отстъпи задачата на специфична комисия за броене.

До края на годината

Преброяването през 2011 година бе прекратено с оставка на преброяващата комисия и решение на ВМРО-ДПМНЕ, която тогава бе на власт, а министър председател бе тогавашният ѝ водач Никола Груевски. Аргументът бе, че това е в полза на страната и междуетническите връзки, съобщаваше се и за редица нередности и нарушавания в процеса. Специалната прокуратура (CJO) на Северна Македония, която работеше няколко години по каузи, свързани с подслушани диалози, стартира през юли да проверява дейностите на Груевски и водача на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) Али Ахмети, съдружен сътрудник на Груевски (днес - на Заев), поради подозрения за корист със служебно състояние при прекъсване на преброяването.

Темата за преброяването разделя македонското общество. Широко публикувани са както схващането, че няколкостотин хиляди души са напуснали страната в търсене на по-добро бъдеще за този интервал и че ниската раждаемост при етническите македонци и по-високата при албанците значи смяна в етническия баланс (т.е., че албанците ще са много над една четвърт от популацията, колкото са съгласно последното преброяване). Докато първото елементарно може да се удостовери от данни на други страни, второто не се приема от всички - някои специалисти упорстват, че доста огромна част от напусналите в действителност са албанци и че даже има риск делът им да падне под 20%. Потвърждение на тази догадка би било рисково за въведените предходната година езикови привилегии на албанската общественост на национално равнище.

Все отново Заев упорства - и го повтори пред публицисти по време на интернационален конгрес - преброяването да се състои до края на идната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР