Колко време отнема на един пътник да отиде от гишето

...
Колко време отнема на един пътник да отиде от гишето
Коментари Харесай

„12 минути на пътник“: Експеримент на bTV показва времето от влизането в летището до качването в самолета

Колко време лишава на един пасажер да отиде от гишето за чекиране до изхода за политане след приемането на страната ни в Шенген? Това ревизира bTV, като засече времето за прекосяване през всички инспекции на Летище София.

„ Всички системи работя обикновено. Потока от пасажери се обработва ритмично. Не са докладвани нарушавания и всичко е наред “, изясни старши комисар Петър Субев от РД „ Гранична полиция “ – Аерогари.

Остават инспекциите за авиационна сигурност

Той изясни, че така наречен змиорки (ограден с ленти коридор) се вършат за да не се струпат доста хора на даден излаз.

Снимка: Reuters

„ След като са се чекирали, пасажерите би трябвало да отидат за инспекция на багажа. Преди това има пункт, който отделя заминаващите от изпращачите. За да мине човек през него, би трябвало да има бордна карта. Минаването през гишетата става автоматизирано – след сканиране на кода на билета “, изяснява още комисар Петър Субев.

Ако летите за Ларнака, Лондон, Манчестър, Тел Авив и Ереван, би трябвало да ползвате изходи от 4 до 7 на Терминал 1

След това се минава през железни рамки със специфични монитори, които имат за цел да открият противозаконен транспорт на радиоактивни материали. Според експертите от „ Гранична полиция “ на летището няма занижаване на инспекциите след влизането ни в Шенген. Напротив – имало компенсиращи ограничения за сигурност, които остават леко невидими за пасажерите, само че те се реализират в границите на цялото летище и най-много на изходите.

Снимка: Reuters

„ Следващата спирка е пункта за инспекция на сигурността – тя лишава към 15 минути според от натовареността и времето на полета. Има скенери. През тях минават пасажерите и техния багаж. Проверката на пасажера лишава не повече от 2 мин., като той е задължен през това да пусне багажа си на лентата. При нужда се смъкват обувките, колана и часовника “, разяснява комисар Петър Субев.

Всички българи, решили да пътуват до друга страна членка на Шенген, няма да подлежат на инспекция от 31 март 2024 година

Таймерът на bTV към този момент демонстрира 2 минути и 50 секунди. Проверката на багажа лиши още малко време и по този начин общо на екипа на малкия екран лиши към 7 минути да се придвижи от входа на летището до мястото за отклоняване към излаз В4 – полетът за Рим. Там инспекцията за влизане в самолета е към 5 минути, с което общото време доближава 12 минути.

„ Изходът за извеждане е маркиран на бордната карта. Пътниците обаче би трябвало да внимават дали този излаз е за страна в Шенген или не. Има табла по които всеки може да се ориентира “, споделя още комисар Петър Субев.

Вижте във видеото по какъв начин се минава през зоната за инспекция на пътуващите към страни, които са отвън Шенген.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР