Колко скоро ще се случи следващото голямо сриване“?Господарите на парите“

...
Колко скоро ще се случи следващото голямо сриване“?Господарите на парите“
Коментари Харесай

Агенция Fitch включи рейтинговата камбанка за Америка

Колко скоро ще се случи идващото „ огромно сриване “?

„ Господарите на парите “ (основните акционери на Федералния запас на САЩ) управляваха много сполучливо до неотдавна международната стопанска система и интернационалните финанси. Те осъществяваха това ръководство и го реализират и в този момент посредством интернационалните финансови и стопански организации - Световната банка, Международният валутен фонд, Банката за интернационалните разплащания, Световната комерсиална организация и редица други институции, които са и не са включени в Организация на обединените нации. система.

Допълнителни и доста ефикасни принадлежности за ръководство са водещите одиторски компании Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young и KPMG („ Голямата четворка “), интернационалните рейтингови организации Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch Ratings („ Голямата тройка “), както и няколко огромни консултантски компании като BCG (The Boston Consulting Group), McKinsey и Accenture.

Сега бих желал да насоча вниманието ви към интернационалните рейтингови организации от Голямата тройка. Рейтинговите организации (РA) са организации, които дефинират кредитоспособността (способността за погашение на дълг или вложени средства) както на обособени компании, по този начин и на цели страни. Днес в света има към 100 рейтингови организации - интернационалните и национални.

Всички компании от Голямата тройка са на повече от век. Standard & Poors е най-старата организация, учредена през 1860 година Moody`s съществува от 1909 година Fitch Ratings съществува от 1912 година като издателство, а от 1924 година компанията е реорганизирана в рейтингова организация. Първите две организации са основани в Съединени американски щати, до момента в който третата (Fitch Ratings) е със седалища в Ню Йорк и Лондон. Към 2013 година " Големите три " имат общ световен пазарен дял от почти 95%, като Moody`s и Standard & Poor`s държат почти по 40% всеки, а Fitch към 15%.

Оценките, дадени на фирмите от Голямата тройка, са индикатори, от които кредиторите и крупните вложители би трябвало да се управляват, когато вземат своите решения. Има писани и неписани правила, съгласно които една компания или страна („ субекти на оценка ”) може да разчита на приемане на заеми и вложения единствено в случай че има висок рейтинг от рейтингова организация от „ Голямата тройка “ /Big Three/.

Експертите добре знаят, че съгласно инструкциите на " господарите на парите " рейтинговите организации могат да дадат надценени оценки на някои обекти на оценка, до момента в който други, в противен случай, следва да се подценяват. По този метод рейтинговите организации от „ огромната тройка “ работят като самобитен „ диригент “, ръководещ международната стопанска система и интернационалните финанси. И " дирижират " по тези " бележки ", които им дават " господарите на парите ".

Ние в Русия последователно започнахме да забравяме за „ Голямата тройка “ след 2014 година, когато против страната ни започнаха да се постановат наказания от Съединени американски щати и техните най-близки съдружници по отношение на връщането на Крим на Русия. Започнахме да сътворяваме лични национални рейтингови организации. Най-известните измежду тях са Националната рейтингова организация (НАП) и Експерт РА. За „ Голямата тройка “ на РА, съветските медии най-често си спомнят, когато оповестяват за избрани събития в света на стопанската система и финансите в непознати страни.

Така на 2 август доста локални медии внезапно си спомниха организацията Fitch Ratings. И те се сетиха заради повода, че тази организация стана източник на дребна сензация. Fitch Ratings през последните три десетилетия (от 1994 г.) поредно поддържа рейтинга на Съединени американски щати на най-високо равнище, което се показва със признака " AAA ". Общо има 16 степени в рейтинговата канара на организацията. И тогава пристигна известието, че рейтингът на Съединени американски щати е намален с една степен - до " AA + ".

Една от трите огромни организации, S&P, намали рейтинга на Съединени американски щати с една степен през 2011 година Тогава провокира огромна сензация освен във финансовите, само че и в политическите среди на Запада. Причините бяха доста основателни. И огромният въпрос беше не може ли организацията S&P да измами за следващ 1001 път и още веднъж да даде " отлична " оценка на американската стопанска система и нейните обществени финанси?

Говори се, че малко преди този момент, зад кулисите, е имало огромно „ бичуване “ и на трите организации, които са оповестени за основни виновници за международната финансова рецесия от 2008-2009 година Нека ви припомня, че рецесията стартира в Съединени американски щати и стартира с ипотечния пазар. Никой не очакваше срутва на този пазар, защото всички водещи участници на пазара имаха най-високите рейтинги от Голямата тройка.

Водещите рейтингови организации за следващ път се оказаха в обстановка, която може да се назова „ Да се лъже не може истината да се споделя “. И запетаята в тази фраза би трябвало да се сложи, като се вземе поради обстановката и се разчита на интуицията.

Тогава S&P RA се обърка малко и реши да бъде малко почтена. Решението да се понижи оценката единствено с една степен провокира най-голямата ликвидация на пазара на активи от август до октомври 2011 година (разпродажбата по този начин или другояче беше неизбежна, само че настъпи, с помощта на S&P малко по-рано, в сравнение с чакаха аналитиците).

За тази „ почтеност “ организацията S&P беше подложена на следващото подмолно „ бичуване “ и още веднъж се върна на най-високите оценки на американската стопанска система. Оттогава до момента няма произшествия. Цялата " Голяма тройка " единомислещо дава на Америка най-високите оценки.

И това е като гръм от ясно небе. Рейтинговият имунитет на Америка е нарушен от Fitch. По-рано рейтингът на Съединени американски щати беше в листата за обзор с " отрицателна " вероятност. Но никой не вярваше в проверката (предупреждения за проверка се случваха и преди). Обещанието за преразглеждане въпреки всичко беше осъществено: дълготрайният рейтинг на риска от несъблюдение на емитента Съединени американски щати беше намален до „ AA+ “ от „ AAA “ заради утежняване на бюджетните резултати и възходящия обществен дълг.

" Понижаването на рейтинга на Съединени американски щати отразява предстоящо утежняване на фискалните резултати през идващите три години, висок и възходящ държавен дълг и утежняване на ръководството спрямо други страни с рейтинг " AA " и " AAA " през последните две десетилетия, което се демонстрира в непрекъснати политически борби към въпроса за лимита на държавния дълг, който може да бъде решен в последния миг “, се споделя в изказването на Fitch.

Fitch пресметна, че дефицитът на федералния бюджет на Съединени американски щати ще нарасне до 6,3% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 3,7% през 2022 година Това не се разграничава доста от прогнозите на други организации и самостоятелни специалисти, които също схващат, че приходите на федералния бюджет ще понижават на годишна база, разноските, в противен случай, ще се усилват, както и разноските за обслужване на дълга заради продължаващото повишение на главния лихвен % и лихвените проценти на Фед върху скъпи бумаги. Fitch предвижда ново повишаване на бюджетния недостиг - до 6,6% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година и до 6,9% през 2025 година

Съотношението на държавния дълг на Съединени американски щати мина границата от 100% за първи път през 2019 година при 100,1%. Според резултатите от настоящата година държавният дълг би трябвало да възлезе на 112,9% от Брутният вътрешен продукт. А през 2025 година цифрата би трябвало да нарасне до 118,4% от Брутният вътрешен продукт.

Как може Америка да получи най-високия кредитен рейтинг, в случай че има релативно равнище на обществен дълг, което е почти същото като на страните, които са получили ниски и доста ниски рейтинги? Дори в Украйна цифрата за предходната година е 78,5% от Брутният вътрешен продукт. И справедливо получи извънредно ниска оценка - " CC " (висока възможност за несъблюдение от един или различен вид).

Да, в описите на организацията има отличници с оптимален рейтинг. Рейтинги AAA са присъдени на страни като Австралия, Германия, Швеция, Швейцария, Холандия, Норвегия, Люксембург и някои други. Но техният коефициент на дълг е несравнимо по-малък от този на Съединените щати. Така в Германия той е 66%, в Швейцария - 42%, Швеция - 35%, Люксембург - 25%, Австралия - 22% от Брутният вътрешен продукт.

Разбира се, Вашингтон не хареса тази оценка на Fitch. Може да се каже, че това е „ леке “ върху „ безупречната известност “ на Съединените щати. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че „ решението да се намали рейтингът на Съединените щати в миг, когато президентът Джо Байдън обезпечи най-активното възобновяване измежду най-големите стопански системи в света, опонира на здравия разсъдък “. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън назова решението на Fitch " безразсъдно и учредено на остарели данни ".

Каква е повода за такава смелост на рейтинговата организация? Някои коментатори считат, че Fitch в тази ситуация е мислил преди всичко за своята известност и едвам на второ място за репутацията на „ целта “. Каква е повода за този приоритет?

Очевидно се има поради обстоятелството, че " обектът на оценка " може скоро да влезе в тежка икономическа рецесия, от която няма да излезе жив. С други думи, професионалният доктор усеща, че високопоставения пациент диша тежко. И смята, че би трябвало да бъде почтен в това. След гибелта на пациента обаче репутацията на лекаря може да бъде доста, доста нужна.

Сега наблюдаващите разискват въпроса: какви рейтинги могат да бъдат дадени на Съединените щати от двете други рейтингови организации? Другите двама лекари ще кажат ли истината или отново по табиет ще излъжат?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР