Колко левичари познавате? Президентът Обама е един от тях, Нед

...
Колко левичари познавате? Президентът Обама е един от тях, Нед
Коментари Харесай

Левичарите – тази особена порода хора

Колко левичари познавате? Президентът Обама е един от тях, Нед Фландърс от семейство Симпсън – различен. Въпреки че измежду левичарите има доста съумели хора, животът им не е толкоз лек. Повечето левичари са толкоз сръчни, че въобще не им проличава. Само когато ги видите да пишат, ще забележите, че с лявата ръка си служат по-добре, в сравнение с с дясната.

Знаете ли, че…

10 до 15 на 100 от хората са левичари, като мъжете са повече от дамите. Макар да няма точни данни, факт е, че броят на тези, които си служат по-добре с лявата ръка, непрестанно пораства. Една от аргументите е, че спрямо преди опитите да се „ превъзпитат “ леворъките стават все по-малко.

През 1976 година 13 август е разгласен за Международен ден на левичарите . Числото 13 е определено като знак против суеверието, тъй като дълго време левичарството се е свързвало с избрани предубеждения. Създател на празника е американецът Дийн Кембъл, който изготвя Декларация за правата на леворъките.

3/4 от европейците си сплитат пръстите по еднакъв метод : по този начин, че левият палец е от горната страна. При това няма значение дали сте десняци или левичари. Изследванията демонстрират, че тази норма става толкоз по-рядка, колкото по-далеч на изток отивате. Досега никой не е намерил пояснение за какво е по този начин.

От край време левичарите озадачават голямата маса на десняците. Те съставляват обществено малцинство, насила да се бори с доста предубеждения, само че като цяло считано за свръхкреативно. Защо обаче тази тематика толкоз занимава обществото? Професор Макманус  дава следното просто пояснение: „ Защото множеството хора са десняци. Мнозинството печели, постоянно е било по този начин “.

По материали от Blick

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР