Колко дълго може да продължи война, която не може да

...
Колко дълго може да продължи война, която не може да
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Колко дълго може да продължи война, която не може да бъде извоювана? Този въпрос е обоснован, в случай че се одобряват за правилни тезите, че войната в Украйна не може да бъде извоювана, разяснява пред БНР Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, някогашен зам.-министър на външните работи и посланик.

По думите му месеците до края на година ще имат основно значение за посоката на развиване на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прекачване в политическото поле.

Според него всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво значи победа? и Може ли тя да бъде реализирана?

Тази война не може да бъде извоювана, тъй като не може да бъде изгубена, пояснява Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, унищожителен запас, който към този момент не употребяват, само че към който може да прибегнат при ескалация и заплаха от проваляне, уточни дипломатът.

От позиция на Украйна задачата е война до цялостно освобождение на окупираните територии. От Русия обаче това наподобява на практика невероятно, изключително след оповестяване на 5 украински области за съветски. Кремъл към този момент не приказва толкоз за демилитаризация и денацификация, колкото цели опазване на овладените области. „ За страдание войната се трансформира в борба за територии, индивидът няма значение, той е инструмент и жертва “, означи още Кючуков.

На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически проект. Т.нар. световен юг съобщи твърдата поръчка да бъде значителен фактор в интернационалните отношение оттук насетне, сподели още експертът.

Страните от Азия, Африка и Латинска Америка по принцип са срещу войната, само че не споделят позицията и глобите на Запада по отношение на Русия. За тях преустановяване на войната е първокачествен приоритет, добави Любомир Кючуков.

Конфликтът в Нагорни Карабах в никакъв случай не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там, е извънредно съществено, акцентира той.

Конфликтът към този момент завърши в интерес на Азербайджан. Но има филантропична рецесия с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа рецесия в самата Армения, както и геополитически трансформации в района, които се отнасят освен за двете страни. Армения се усеща предадена и изоставена от всички. Русия беше поръчител от 2020 година за преустановяване на огъня, само че е ангажирана с войната в Украйна. Турция се утвърди като главен състезател. Западът – Франция и Съединени американски щати, занапред и прекомерно късно засилват своята роля в региона с по-скоро антируска мотивация, а не - проарменска. Ситуацията е комплицирана и напрегната и не трябва да се подценява, сподели още шефът на Института за стопанска система и интернационалните връзки.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР