Колко често в ежедневието си чуваме думите ДНК“, гени“, генетичен

...
Колко често в ежедневието си чуваме думите ДНК“, гени“, генетичен
Коментари Харесай

За тайните в човешкия геном

Колко постоянно в всекидневието си чуваме думите „ ДНК “, „ гени “, „ генетичен код “, „ код на здравето “, „ гени на младостта “….

Всичко към нас е ДНК. Хаштагове в обществените медии, реклами на компании за козметични артикули, убеждаващи ни, че са разкрили гените на младостта. ДНК технологиите завладяват нашето всекидневие, стават неизменима част от нашия живот и тази наклонност ще се разраства.

Пътешествието, на което доктор Милена Георгиева ни води, е в „ Чудната страна на нашия геном “. Разгръщаме „ Книгата на живота “, с цел да надникнем в човешката история, да усетим сегашното и да погледнем в бъдещето….

Благодарение на познанията за човешката генетика и на технология, която беше взета назаем от бактериите, преди няколко години беше създадена методиката КРИСПЪР-КАС. Днес тя е внедрена в съвсем всички сфери на актуалната биологична просвета. До момента това е най-прецизният инструмент за редакция на гени. Работи с точността и прецизността на скалпел и ни разрешава да си играем с нашите гени.

До къде бихме стигнали? Готови ли сме? Искаме и би трябвало ли да работим с Криспър?

Въпроси, които ни провокират да бъдем директни участници в процеса, с цел да може всеки един от нас осведомено и в благозвучие със личните си морални и етични правила да вземе решение за себе си, за децата си, дори за тези, които още не са се родили…

Вижте повече по тематиката в тази в действителност забавна TED лекция на доктор Милена Георгиева.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР