Колегите видяха, че COVID-19 отслабва, че залите на театрите са

...
Колегите видяха, че COVID-19 отслабва, че залите на театрите са
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Браншът все още обмисля дали да излезе на протест, възможна е стачка

" Колегите видяха, че COVID-19 отслабва, че залите на театрите са цялостни още веднъж, на никой не му се ще да има нови ограничения, само че има нещо, което е по-силно от нас и това е страната ", това съобщи Христо Мутафчиев пред Българска национална телевизия.

" Когато тя наложи ограничения, които подкрепят бранша, ние ще създадем взаимни отстъпки в името на обществото, всичко е въпрос на разговор ", акцентира той.

" Давам заем на доверие на всеки, само че се оказа, че затлачиха държавния бранш във връзка с изкуства, доста сътрудници аплайват за финансиране, фестивалите им стартират, а те още не знаят. Щеше да има указател на свободните създатели от времето на Боил Банов, да сте чули за него? Може да се направи за 2 месеца, в случай че има някой вярно разпредели дилемите надолу. Дай да сложа моя човек ", продължи артистът.

Според него няма да бъдат обезпечени 36-те млн. лева по мярката театрите да съществуват до края на 2022 година, тъй като изключителното състояние е анулирано.

Браншът към момента обмисля дали да излезе на митинг, да стартира стачка или да се провежда някаква акция, посочи Христо Мутафчиев.

" Всички са недофинансирани ", заключи артистът.

Той недоумява и какво тъкмо значи концепцията за стандартизация в актьорската специалност.

" Директорът има взор кой какъв брой работи, какъв брой основни функции имаш, какъв брой пъти си играл в месеца, в случай че играеш миманс. Това са правила, които се създават от шефа и синдикалните организации. Това не е струг да го стандартизираш ", възмути се той.

Запитан дали чака министърът на културата да е в кабинета при трети мандат, той бе безапелационен:

" Не, тъй като нищо не схваща, не се научи, не пожела да се научи, да вложи мисъл, с цел да разбере. Това е проблем на цялото държавно управление. Първите седмици то трябваше да се срещне с всички сектори, които основават нещо в тази страна, да схвана какви са им проблемите и да тръгнат да се вземат решение. Затова разумно си отиват ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР