Коледните пости, предхождащи Рождество Христово, започнаха в средата на седмицата.

...
Коледните пости, предхождащи Рождество Христово, започнаха в средата на седмицата.
Коментари Харесай

Зелето и бобът са суперхраните по време на постите

Коледните пости, предхождащи Рождество Христово, започнаха в средата на седмицата. До 22 ноември вярващите би трябвало да ядат единствено растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е разрешена и риба, само че не в дните сряда и петък. От 20 до 24 декември още веднъж се употребява единствено растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се чества Рождество Христово, към този момент е разрешено и блажно.
 Д-р Милка Жижанова- Милушева Д-р Милка Жижанова-
Милушева
“Постите би трябвало да се организират рационално – човек не трябва да гладува, само че би трябвало да заобикаля артикули, които съдържат скотски мазнини и всички техни производни – месо, млечни артикули и яйца ”, изясни пред “Труд ” доктор Милка Жижанова-Милушева – компетентност вътрешни заболявания, гастроeнтерология и диететика. По думите й постните храни са доста потребни и могат изцяло да заместят белтъчините в месата, тъй като белтък има в съвсем всички варива – фасул, леща, зелен боб.

“Диетата няма да наруши обмяната на веществата в клетките на организма. Те се нуждаят от белтъци, захари и мазнини ”, сподели доктор Милушева. Мазнините може да си набираме със зехтин, нерафинирано слънчогледово и сусамово олио, олио от гроздово семе, което е доста потребно и понижава неприятния холестерол. Захарите не са неразрешени, само че не трябва да се подчертава върху тях, тъй като признати в големо количество те се трансформират в мазнини и се натрупват. Тоест, можем да напълнеем, в случай че решим да компенсираме глада с тях. Може да се употребява мед или кафява захар. За хората с деен метод на живот и спортуващите е задоволителна една супена лъжица бяла захар на ден. За децата – една чаена лъжичка.
 Бобът е наложителен, доматите не са толкоз здравословни, в случай че са сурови. Бобът е наложителен, доматите не са толкоз здравословни, в случай че са сурови.
При приготвянето на постните гозби може да се употребяват всички плодове и зеленчуци, само че измежду най-полезните са зелето и неговите производни – карфиол, броколи, брюкселско зеле. В тях има ужасно доста витамин С и фибри, което е удобно за постоянния корем, поучава доктор Милка Жижанова-Милушева.
Много потребно е в тези дни да се ядат фасул, леща, живо и зелен боб, приготвени на супи и запечени на яхнии. Зелен боб също.

Може да си създадем и постен миш-маш, който е ужасно потребен, със соево сирене. Включва доста чушки и домати, малко лук, само че всичко това би трябвало да е задушено, а не пържено. “Пържените храни би трябвало да се не помнят от всички хора и най-много от децата. Здравословните технологии за подготвяне на храните са варене, печене и скара ”, изясни диетологът.

Относно постните супи, рекомендацията на експерта е те да бъдат във тип на крем-супа – от карфиол, картоф, морков и така нататък От всички зеленчуци на пазара може да се подготви пюре за гарнитура към постни картофени кюфтета, да вземем за пример.

За вечеря можем да си приготвим постни гювечи, пълнени чушки, сърми с кисело зеле, фасул с ориз или кисело зеле на фурна с ориз – все неща, които българите доста обичат.

“За закуска едно време нашите баби постоянно ни даваха филийка с шарлан или олио с червен пипер и сол или чубрица, плюс чай. Може да комбинираме с филия със сос песто или лютеница. Лютеницата е доста потребна, по-полезна е от пресния домат, който съдържа оксалати и нервира бъбреците повече в сравнение с модифицираните домати ”, изясни доктор Милушева. Не доста подобаваща за утринно хранене, само че въпреки всичко една от опциите, е постната юфка от сварени макарони с малко сол и растително масло по желание. Силно целесъобразна е потреблението на ядки от всевъзможен тип, леко запечени и осолени.

Кафето е разрешено по време на пости, само че не и алкохолът. Хлябът може да бъде по желание.

Забравете за постенето при бременност, язви и анемии!

 14-44cc-kare1

Кой не би трябвало да пости? На първо място това са бременните дами и децата до 8-10 годишна възраст. Освен тях, хората с язви, тежки анемии. Последните имат потребност от спомагателна храна и алено месо. Не би трябвало да постят хора с тежки онкологични болести на химио- и лъчетерапия. Хора, които имат диабет и използват инсулин пък е добре да внимават със захарите в плодовете. Майките-кърмачки също не трябва да се отдават на пост, тъй като бебето се нуждае от пълноценна храна.
Ако в дните до Коледа се разболеем съществено – от бронхопневмония, инфектиране на бъбреци, тежка гнойна ангина, постът може да бъде прекратен.

Защо е потребен постът?

Тялото се почиства от токсините, поети при потреблението на месни артикули в чието произвеждане се употребяват консерванти и други субстанции, които се натрупват в него. Постещите ще имат по-редовен корем, което спомага освобождението на насъбраните токсини.

При задържането им, тези субстанции се разпадат и способстват развиването на карцином на дебелото черво. Постът също оказва помощ за възобновяване на черния дроб след корист с алкохол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР