Коледа е един от най-светлите празници. Много от традициите обаче,

...
Коледа е един от най-светлите празници. Много от традициите обаче,
Коментари Харесай

Коледни суеверия: Носете чесън в джоба от Бъдни вечер до Йордановден

Коледа е един от най-светлите празници. Много от традициите обаче, които съблюдават както православните християни, по този начин и католиците, идват от езическата просвета. Това значи, че колкото и съвременни да са хората, към момента имат вяра в поверията и търсят знаци, че идната година ще бъде по-добра.

 

През последните 10-20 години от ден на ден българи окачват на вратите си коледни венци. Вероятно доста малко от тях обаче знаят какво символизират. Освен, че е една прелестна украса, която дава прохлада, венецът се слага на външната врата като знак, че в този дом чакат раждането на Божия наследник. С него те декларират, че са подготвени да бъдат помагащи, даващи и по-добри.

 

А за какво се украсява елха, а не някакво друго дърво? 

Определено не е тъй като иглолистните дръвчета са в обилие в гората. И в тях има християнска символика - вечнозеленият цвят на клоните им е израз на безконечна религия в Божия наследник.

 

Елха без звезда на върха е като утро без слънце. Ето за какво всички прецизно съблюдават ритуала да слагат най-отгоре на коледното дръвче красива и блестяща звезда. Защо се е наложила тази традиция? Не, не е, с цел да се придаде приключен тип на иглолистното дръвче. Звездата в действителност символизира пътеводната светлина – онази звезда, която е посочила пътя на тримата мъдреци до мястото, където се ражда Христос.

 

Окачването на коледен чорап на стената също е една традиция, която се появява през последното десетилетие у нас. Тя е по-характерна за Запада. Това обаче е още един прелестен знак, който ускорява вярата на децата в чудото на Коледа. Традицията повелява чорапът да се закачи през декември, с цел да бъде запълнен от джуджетата с бонбони и други лакомства.

 

Интересна е и символиката, която е заложена в подредбата и наличието на коледната софра. За Бъдни вечер се омесва дребна питка, в която се слага паричка, символизираща шанса и благосъстоянието. На който се падне парчето с паричката, в него ще са парите през идната година. Всички знаем, че на трапезата се поставят нечетен брой постни ястия, които символизират седемте дни на седмицата и деветте месеца на бременността.

 

Най-възрастният човек в фамилията разчупва питата

Първото парче е за Богородица, второто - за къщата. Следващите са за членовете на фамилията, като първо се отчупва на най-стария, финален получава своето парче от питката най-малкият. На Бъдни вечер се правят и разнообразни гадания. Всеки си взема по един орех. Ако след счупването му е цялостен, притежателят му няма да боледува през годината.

 

Има още доста традиции, по които се гадае за бъдещето на фамилията и дома. Някои от протичащите се събития по празниците са за положително, а други - вещаят неприятна прокоба. Ето някои от най-странните поверия:

 

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. Ако Коледата е топла, годината ще е изпълнена с заболявания, споделя народът ни и се надява на бездънен сняг или най-малко на изсъхнал мраз. Ако по празниците има скреж по дърветата, чака ни обилие през Новата година.

 

По пепелта от бъдника пък се гадае за плодородието. Колкото повече пепел има, толкоз по-плодородна ще е идната година. Ако парата е в парчето от питката отделено за Богородица или за къщата, а не персонално в някого, годината ще бъде доста добра за всички.

 

Ако две групи коледари се срещат, не е на добре – през лятото ще вали градушка или друго зло ще сполети популацията. За да не се случи това, двете групи би трябвало да се бият между тях или да си разменят топузите, се споделя още в националните поверия. Според тях на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6 януари (когато Христос е покръстен). Ето за какво човек би трябвало да носи скилидка чесън в джоба, с цел да гони злите духове.

 

Гадаене по деня, в който означаваме Коледа

Ако е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е доста положително и виното ще е кисело. Но пък годината ще е добра за хората с власт и за военните.

 

Ако Коледа е във вторник, зимата ще е с доста сняг, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, реколтата от пшеница няма да е добра, плодовете ще са малко. Да внимават пътуващите по море. Но ще има мед и масло в обилие. Ако е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в обилие. Враговете ще се помирят.

 

Ако Коледа се падне в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще са малко. Плодове обаче ще има в обилие. Силните на деня ще изгубят позициите си. Падне ли се в петък, зимата ще е доста зла, лятото ще вали, есента ще е суха, само че ще има грозде в обилие. Военните и ръководещите ще се радват на триумфи.

 

Ако Коледа е в събота, зимата ще е с доста сняг. Пролетта ще е ветровита, а лятото – дъждовно. Плодовете няма да са доста, само че ще са хубави. Добитъкът ще боледува. Могат да се чакат естествени стихии и бедствия – пожари, наводнения и трусове. Възрастните хора да внимават за здравето си. Коледата в неделя вещае мека зима, изсъхнало лято и ветровита есен. Войниците ще реализират триумфи, само че управниците ще се провалят. Годината ще е рискова за младежите.

 

Листата на бръшляна от трапезата, би трябвало да се сложат под възглавницата. Те ще предскажат какво ще е здравето на оня, който е спал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.

 

Какви послания носят подаръците?

Ако се подаряват чанта или портмоне, наложително в тях се поставя паричка (дори една монета прави работа). Това ще донесе шанс и благосъстояние както на даващия, по този начин и на получаващия подаръка. Смята се също по този начин, че подаряването на изострен предмет носи неприятен шанс. Ако човек получи подобен подарък, би трябвало да даде нещо малко на индивида, който му го е подарил (например монета). С този жест се споделя: „ Ако ти ме обичаш по този начин, както аз те обичам, нищо няма да ни нарани. ”

 

Подаръци в черен цвят носят неприятен шанс. Същото се отнася за книгите с алена корица – в този случай цветът символизира яростта и неразбирателството. Има и вярване, че в случай че се подари кърпичка на някого, този човек ще е жертван да плаче цяла година. Обувките също са доста неприятна концепция за коледен подарък. Смята се, че това ще накара получателят да напусне живота на даряващия го.

 

Смята се, че бижуто с опал носи неприятен шанс. Това не важи само за родените през октомври, тъй като само тези хора могат да преобразуват силата му в положителна. Пауновите пера също носят неприятен шанс, когато са част от интериора. С тях може да се украсява единствено двора или терасата.

 

И едно последно поверие, което касае свекървите. При проблеми с нея, снахата би трябвало да ѝ подари украшение или предмет с тюркоаз. Смята се, че този камък възвръща хармонията във взаимоотношенията. Неомъжените дами пък би трябвало да скрият под възглавницата си първото парче от питката, с цел да сънуват бъдещия си брачен партньор.

 

Инфо: бТВ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР