Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е

...
Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е
Коментари Харесай

Кокаинът е по-достъпен в Европа от всякога

Кокаинът е по-достъпен в Европа от по всяко време било , а иззетите колета са достигнали рекордни нива през 2018 година, се споделя в оповестения през днешния ден годишен отчет на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании, представен от " Франс прес ".

Наркотикът е по-достъпен от всеки път в Европа и има малко признаци, че пандемията от ковид е попречила контрабандистите и дилърите, прецизираха от центъра.
 Европол регистрира взрив на трафика на кокаин по време на пандемията
Европол регистрира взрив на трафика на кокаин по време на пандемията

Контрабандата на дрогата се прави най-вече по море

Годишният отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите също по този начин отбелязва огромни конфискации на хероин , както и увеличение на производството на синтетични опиати .

По време на епидемията COVID-19, проведените незаконни групи " бързо приспособиха своите модифицирани интервенции ", с цел да продължат развъждането, контрабандата и продажбата на опиати.

" Има опасения, че новаторските модели за разпространяване на опиати, създадени по време на блокадата, дружно с икономическото влияние на пандемията върху уязвимите общности, ще прибавят към провокациите, които към този момент са подбудени от изобилието от опиати ", показват от центъра.

Увеличените конфискации на огромни количества кокаин, смола от канабис и хероин, превозени по море, породиха опасения, че проведената престъпност прониква в законните вериги за доставки, корабните направления и огромните пристанища.
 Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия
Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

При акцията в петък са арестувани 17 обвинени

Чистотата на кокаина се е нараснала, а конфискациите на кокаин са били най-високи за всички времена от 181 тона през 2018 година , годината, за която данните се изследват в отчета за 2020 година, с към 40 тона повече от 2017 година

" Индикаторите сочат към огромна наличност на кокаин на европейския пазар и признаци на напредък в страни, където преди този момент е бил необикновен ", се споделя в отчета.

Обемът на иззетия хероин в Европейски Съюз съвсем се е удвоил от 2017 до 2018 година, се прибавя в отчета.

Въпреки че уличните покупко-продажби са били наранени от рестриктивните мерки по време на разгара на пандемията, потребителите и дилърите са се насочили към онлайн " даркнет " пазарите, обществените мрежи и доставките до дома .

Контрабандата със аероплан понижава, само че трафикът с кораби " продължи на предпандемични равнища ".
 Полша хвана най-голямата пратка с кокаин в историята си
Полша хвана най-голямата пратка с кокаин в историята си

Количеството на дрогата е 3 тона, а цената й - 750 млн. $

Данните за конфискации и разследващите данни не демонстрират " някакво неотложно съществено нарушение " на дейностите за трафик на опиати, употребяващи способи като скриване на опиати в корабни контейнери.

Производството на синтетични опиати и развъждането на канабис в Европа също " не наподобява да са наранени съществено ".

В отчета се предизвестява, че " събитията от 2020 година евентуално ще имат дълготрайно влияние върху бъдещите провокации, зараждащи в региона на опиатите ".

По време на пандемията имаше признаци на " намаляващ интерес към субстанции като MDMA (широко прочут като екстази) и кокаин, които постоянно се употребяват в обществените среди ".

Ала има и известия за по-голямо потребление на по-нови субстанции, като психоактивния опиат бензодиазепини, " евентуално породено от дефицит на по-утвърдени опиати ".

" Трябва да се тормозим, че... когато икономическите последствия от рецесията влязат в действие, някои от нашите общности могат да станат по-уязвими към проблемите с опиатите ", сподели шефът на центъра Алексис Гусдел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР