Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и единственият, изцяло

...
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и единственият, изцяло
Коментари Харесай

Атопична кожа - предизвикателството на дерматологията

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и единственият, напълно изложен на външно въздействие. За да се отбрани, тя има няколко бариери, чиито цели са да държат другите патогени надалеч от порите й, през които могат другояче да обхванат вътре в организма - водно-липидна преграда, дружно с киселинна тога, определяща нейното PH; кожен микробиом, или така наречен естествена микробна защита; и кожните власинки и косми, които механично отклоняват по-едрите частици. Има обстановки обаче, при които кожната отбрана е нарушена и това най-често се случва, когато има дисбаланс в съотношението вода-мазнина във водно-липидния пласт. В взаимозависимост от това кой съставен елемент е в остатък, кожата може да е суха или мазна. Прекомерно сухата кожа може да прояви податливост към атопизъм - положение, което е обвързвано с нарушаване целостта на клетките, водещо до неспокойствие и зараза.

Атопичната кожа и атопичният дерматит са сходни положения, които се характеризират със сърбеж, поява на разранявания, инфекциозен развой и нарушено качество на живот. Обикновено атопичният дерматит се асоциира с приемственост и поява в най-ранна възраст. В доста от случаите той изчезва, когато детето порасне. Но има и огромен % хора, които живеят цялостен живот с тази кожна патология.

Това, което се случва с кожата при атопичен дерматит е, че поради неналичието на отбрана несъразмерната сухота на избрани места основава неприятно възприятие на сърбеж, а на тези места елементарно се колонизират патогени, които основават условия за развиването на инфекциозен развой.

Освен кожно неспокойствие, патогените, които могат да варират от бактерии, спори, алергени и други, могат да бъдат и проводник на разнообразни алергични реакции, като ринит и конюнктивит, дори и астма. Могат също да причинят бактериална или вирусна зараза.

Традиционната медицина с хилядите си изследвания третират атопичната кожа с противовъзпалителни средства - кортикостероиди. Алтернативната медицина търси решение на казуса посредством други средства, като хранително-диетичен режим, смяна в облеклото в контактните зони или ограничение въздействието на неподходящата околна среда.

Въпреки, че висок % от децата, родени от родители, които са имали или имат атопичен дерматит наследяват кожната патология, има козметичен метод, който работи първично върху прилежащата причина. А точно - сухотата и нарушената целокупност на кожата.

Ако прилежащата причина за един инфекциозен развой е неналичието на нещо, то най-логичният метод би бил това нещо да се компенсира. Не е явен механизмът, посредством който водно-липидният баланс на кожата може да бъде повлиян вътрешно. Хидратацията на целия организъм оказва въздействие единствено при козметична сухота - такава, която въздейства върху еластичността и тонуса на кожата, без да е нарушена цялостната й отбрана. В случая с атопичната кожа обаче би трябвало да се подходи външно и оптимално дейно.
Кои са проблемите за решение при атопична кожа? Хидратация
Първата разумна стъпка към всяка сухота е хидратацията. В биологията обаче този развой не се въздейства от механично мокрене, дори в противен случай - честото излагане на вода прави кожата по-суха, тъй като PH-то на водата е друго от това на кожата и доста постоянно несъразмерното миене смъква киселинната тога и изсушава кожата в допълнение, засилвайки раздразнението. За да може хидратацията да се задържи и да повлияе на регенерацията на клетките, тя би трябвало да е съпроводена с липиден (мазен) филм, който да попречва бързата елиминация на хидратиращия комплекс.
Омазняване
Омазняването, също както хидратацията, не може да е изолирано решение единствено по себе си, тъй като кожата е пропусклива и в случай че няма какво да задържи мазния пласт, той ще попие бързо и скоро тя ще се върне в първичното си положение. С увеличение на омазняването не се взема решение само казуса със сухотата на кожата, само че и с нейната разтегливост, а от там - и със способността й елементарно да се раздира. От друга страна, комбинацията от хидратирана и уравновесено омазнена кожа основава близка до физиологичната й естествена отбрана, която държи патогените надалеч и респективно - понижава степента на неспокойствие и сърбеж.
Регенерация на клетките
Атопичната кожа и дерматит се характеризират с инфекциозен развой, който води до нарушение на епидермалните кафези, вследствие на което патогените доста по-лесно манифестират и поддържат положение на твърдоглав сърбеж и разраняване. Активната съставна част на един козметичен артикул за непрекъсната грижа би трябвало да може да понижи степента на инфектиране като задейства деленето на здрави епителни кафези.
Защита от патогени
Отново се връщаме към защитната преграда. Когато клетката е повредена или незащитена тя става гостоприемна за вирусни частици, бактерии, алергени. Невидимото кожно покритие при атопичната кожа е нарушено и това е една от аргументите за разраняване и инфектиране - патогенна инвазия или така наречен адхезия (прилепчивост). Една козметична серия би трябвало да има способността да понижава тази прихватливост и това да е клинично проследено.

 Снимка: Medical Point
Намаляване на възприятието на сърбеж
Един от главните проблеми на хората с атопична кожа и атопичен дерматит е раздразнението на кожата, което води до възприятие на сърбеж, а от там и до нарушение цикъла на съня и качеството на живот. Една ефикасна грижа би трябвало да може да предотврати дразненето, изключително когато става въпрос за детска кожа. Децата не могат да управляват сърбежа умишлено и в случай че не съумеят да се почешат те стават раздразнителни, неспокойни и плачливи. Много постоянно точно сърбежът става причина за тежко разраняване, а то - от своя страна, до задълбочаване на инфекцията и степента на инфектиране.
Естествени съставки
Не е за подценяване съставът на един артикул. Съотношението полза/риск е извънредно значим, изключително когато е заложено здравето на децата ни. Естествените съставки - биологични екстракти, приспособени за избрани потребности и цели, подсигуряват освен изгода, само че и сигурност, най-много, когато са клинично тествани и имат одобрен резултат.
Цялостна козметична серия, покриващи всички потребности на атопичната кожа
Испанската дерматологична серия Laboratorios BABÉ по традиция организира клинични изпитвания на продуктите си, макар че биологично чистите й съставки са с без значение потвърден резултат. Много малко са фирмите, които оферират цялостна грижа във всички стадии на ежедневната хигиена при атопична кожа. Нанасянето им е толкоз ненатрапливо и се вписва естествено в дневните рутинни ритуали - къпане, измиване и отнасяне на засегнатите места.

 Снимка: Medical Point
Какво прави в действителност серията за деца?
Независимо от продуктите й за (душ олио), (емолиентен крем) или (балсам за лице), във всеки един от тях участва съобразено клинично тестван комплекс, който усилва с 80% в границите на 5!!! дни кожната преграда, понижава с близо 30% адхезията на нездравословните микроорганизми и след 2 седмици понижава с 60% зачервяването и с 50% възприятието за сърбеж. Останалите естествени съставки, като масло от карите, масло от авокадо, наситени мастни киселини омега-3 и 6, антиоксиданти, сквалант и глицерин в допълнение хидратират, омазняват и подхранват кожата; регенерират клетките и липидната преграда.

В липсват комплексите, само че за сметка на това те са обезщетени от потвърдените свойства на дейни съставки, които работят нападателно против кожната патология и реализират същият резултат. В тях има добавени масла от инка инчи, мускусна роза, соя, аминокиселини, урея, млечна киселина, които са естествени хидратанти, както и участват огромна част от съставките в детската серия. Намират се под формата на и е .

Много постоянно родителите на деца с атопичен дерматит минават през тежкото решение да стартират общоприетоо лекуване. Продуктите на  по никакъв метод не пречат на медицинските средства. Напротив, с финото си наличие те усъвършенстват резултата от общоприетата терапия, а в доста от случаите реализират и същият резултат независимо.

   Снимка: Medical Point

 

Материалът се разгласява със съдействието на.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР