Кои са предимствата и недостатъците от въвеждането на еврото в

...
Кои са предимствата и недостатъците от въвеждането на еврото в
Коментари Харесай

Плюсове и минуси на еврозона: Кой е единственият сигурен бонус от единната валута за България?

Кои са преимуществата и минусите от въвеждането на еврото в България? Темата разискват по време на присъединяване си в подкаста Money.bg Лични финанси икономистите Георги Ангелов от " Института за пазарна стопанска система " и Георги Вулджев от ЕКИП.

В отбрана на еврозоната икономистът Георги Ангелов съобщи, че с влизането на България във валутния съюз страната ни ще бъде по-видима за вложителите и ще има повече благоприятни условия за привличане на капитали.

" Как ще се възползваме от тези благоприятни условия зависи от нашата политика и промени. В еврозоната никой не може да те накара принудително да се модернизираш - може да седим на едно и също място, а може и да спечелим. Повечето страни от Източна Европа, са тези които много бързо съумяват да се възползват от тези положителни благоприятни условия ", сподели Георги Ангелов. По думите му неприятните образци са от старите страни членки, а множеството положителни образци са от нашия район.

Според Георги Вулджев обаче единственият сигурен плюс от въвеждането на еврото е елиминирането на разноските за превалутиране, а всевъзможни останали плюсове са възможни и извънредно спекулативни. 
 Инфлацията в еврозоната спада, ще смъкна ли ЕЦБ лихвения %
Инфлацията в еврозоната спада, ще смъкна ли ЕЦБ лихвения %

Причина са намаляващите цени на енергоресурсите

" На фундаментално равнище изгодите зависят от това, което страната прави, а какво в действителност прави еврото? ", попита реторично той. Според него еврозоната се е посочила институционално слаба, с цел да принуди страните към продуктивни промени. 

Георги Вулджев добави още, че различен плюс на еврозоната са ниските лихви, които обаче могат да се преглеждат като нож с две остриета. 
 Снимка 574357
" Влизайки в този паричен съюз ние се обвързваме с всички стопански системи в еврозоната, в това число и със мощно задлъжнелите Гърция и Италия ", сподели още той. И акцентира, че до момента в който Гърция се реформира през последните години, терзанията към Италия остават мощни, тъй като това е страна, чиято икономическа успеваемост не е мръднала през последните 25 години, а в същото време равнището й на дълг продължава да пораства.
 Реалните приходи в еврозоната ще намалеят, без значение от упования растеж на заплатите
Реалните приходи в еврозоната ще намалеят, без значение от упования растеж на заплатите

Това предвижда в постоянния си бюлетин Европейската централна банка

" Това не може да продължава до безспир, в един миг този проблем ще би трябвало да се реши, а когато и ние сме в еврозоната това е и наш проблем ", каза Георги Вулджев. 

Георги Ангелов обаче беше безапелационен, че от всяка рецесия еврозоната излиза по-силна. 

Повече причини " за " или " срещу " присъединението на България към еврозоната може да чуете в епизод 06 на подкаста Money.bg Лични финанси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР