Кои са нещата, важни за вас, когато попаднете на ново

...
Кои са нещата, важни за вас, когато попаднете на ново
Коментари Харесай

10-те най-добри дестинации за кулинарен туризъм

Кои са нещата, значими за вас, когато попаднете на ново място? Да посетите най-големите забележителности? Да се запознаете с историята и порядките на локалното население? Или да опитате от обичайна кухня?

Ако последният въпрос получава отговор „ твърдо да “, то сигурно десетката по-надолу ще провокира интереса ви.

Неоспорим факт е, че храната, която консумирате, може да ви подскаже доста за района, хората и методите на живот в обещано място. Защото всяка просвета и дестинация има своя неповторима кухня. Днес ще си създадем една огромна разходка из най-хубавите кулинарни дестинации по целия свят. Ето 10-те места, които обезпечено ще разсънят сетивата ви.

1. Банкок, Тайланд

Съчетание сред екзотика и обичаи. Задължително би трябвало да опитате обичайната тайландска вечеря, която включва доста риба и зеленчуци както и пиле, и змии. Змиите са известен деликатес в тази част на света. Хотелите в Банкок оферират да отидете да си напазарувате от локалните пазари и да занесете кошницата с артикули на майстор-готвачите, които пред вас ще сготвят храните, които сте дали.

2. Монреал, Канада

Френски самун с масло, пушено месо и висококачествени френски сирена – всичко това би трябвало да участва в дегустационно меню, когато посетите Монреал. В тази част на Канада ще откриете най-хубавите хлебари и майстори на добре познатите френски кроасани. Освен това ще откриете, в обилие, пазари с пресни плодове, зеленчуци и винари, които ви подканват да опитате от елексира на любовта – виното.

3. Барселона, Испания

Град с неповторими здания и зашеметяващи катедрали. Освен с архитектурата Барселона ще ви впечатли с огромните пазари – празник за очите. Почти на всеки ъгъл ще видите продавачи на сирена, подправки, морски блага. Когато посетите този град, наложително би трябвало да опитате сотирани миди със примес от зехтин, чесън и магданоз, поднесени с екзотични гъби, приготвени по същия метод. Кухнята на Испания не е за изпускане.

4. Истанбул, Турция

В този мегаполис, наложително ще ви би трябвало „ кулинарен гид “. Град на два континента, разграничен от величествения Босфор, с богата просвета и история. Тук може да опитате специалитети, известни още от Oсманската империя. Първото нещо, с което би трябвало да зарадвате небцето си са десертите, известни по целия свят – саралия, локум, кьонефе, кадаиф. Не пропускайте да опитате кебапите и сандвичите с риба, които може да откриете по брега на Златния рог. Когато се разхождате по Босфора, си купете пълнени миди. Красотата на Истанбул дружно с турските специалитети ще ви накарат да се влюбите в този град.

5. Маракеш, Мароко

Започнете обиколката си, като опитате локалните ядки и особенo бадемите. Те ще ви дадат нужната сила, с цел да съумеете да разгледате по-голяма част от града. И въпреки всичко, когато огладнеете, се заситете с вкусна чорба от охлюви, печено агне на шиш и баница с бадеми, канела и захар. Не пропускайте да утолите жаждата си със сладостен ментов чай. Мароканската кухня е една от най-разнообразните в света. С арабски, европейски и берберски въздействия, ястията са опияняващи.

6. Брюксел, Белгия

Столицата на обединена Европа ви посреща с изключителна архитектура и голям брой бистра и бирарии. Опитайте месните им специалитети, брюкселски шницели, яхнии и всевъзможен тип дивеч. Но, несъмнено, не пропускайте изискания шоколад „ Пиер Марколини “. Белгийската кухня е повлияна главно от френската, само че със личен жанр. Тук порциите са огромни и значителни, а закуските са същински гуляй.

7. Мексико Сити, Мексико

Мястото, където ново и остаряло се срещат. Голям, пренаситен град, в който липсва междинна класа. Тук хората са или доста богати, или доста небогати. Ще видите тузарски заведения за хранене, само че и дребни крайпътни бараки, в които да опитате обичайни специалитети. Градът е обилен и другоземен, а кухнята впечатляваща. Ако желаете да вкусите локален специалитет, то си поръчайте пържено тесто, гарнирано с овче месо и малко зеленчуци. От десертите, „ пепиториас “ ще ви стане обичан. Това са сладки с мед, тиквени семки и три типа мляко.

 10-те най-хубави дестинации за кулинарен туризъм

8. Лондон, Англия

Мястото, където никой няма да ви гледа необичайно, в случай че ядете риба с пържени картофи. Тук може да намерите топ готвачите в света и да опитате от техните специалитети, против суми сред 300 и 1000 паунда за тристепенно меню. Задължително би трябвало да видите промяната на караула в Бъкингамския замък, само че също толкоз наложително е да посетите локалните пъбове. Относно ястията, британската кухня не е толкоз известна, само че въпреки всичко може да се насладите на една същинска, богата лондонска закуска, ростбиф, бифтек и локална британска чорба.

9. Сингапур

Кухнята там се е развила през вековете под въздействието на китайския, индийския, британския и португалския народ. Китайските готвачи ще ви приветстват пред заведенията за хранене, а по улиците ще усетите прелестен мирис на куркума и пържена юфка. Тук, точно кухнята приветства туристите, а локалните ще ви приказват най-вече за ястията си, които считат за международна горделивост. Задължително пробвайте „ Хайнан пиле с ориз “, което се сервира с чили сос и джинджифилова паста. Поръчайте си и „ Сата “ – месо на скара с лют фъстъчен сос, краставици и лук.

10. Венеция, Италия

Разбира се, като приказваме за Италия, всички се сещаме за пицата, пастата, папата и катедралите. Венеция обаче е един от най-романтичните градове в целия свят, където виното е на респект. Задължително дегустирайте сухите виновност от региона на Венеция с вкусни сирена и прясно приготвена венецианска паста. Биголите с бял сос, ще ви покажат едно ново измерение на обичайна паста. Опитайте и дроб по венециански със смокини и бяло вино. За десерт си вземете известните карнавални сладки.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР