Кои са най-значимите характеристики на зехтина по отношение на здравето?

...
Кои са най-значимите характеристики на зехтина по отношение на здравето?
Коментари Харесай

5-те най-важни ползи на зехтина за здравето

Кои са най-значимите характерности на зехтина във връзка с здравето? Възможно ли е да има обстановки, в които потреблението на зехтин е неподходящо? Диетологът Никола Шубрук прави разбор за BBC Good Food.

Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите преимущества от антични времена е именуван течно злато и течно слънце.

Зехтинът се получава посредством сплескване на цели маслини . Вкусът на маслините може да варира според от страната, в която се отглеждат: Някои от тях са меки, а други имат горчив усет.

Техниките на преправка водят до разделянето на на две групи: пречистен и необработен . Нерафинираните масла са чисти и необработени масла, които не са били подложени на топлинна или химическа обработка по време на пресоването. Затова те са по-чисти и с по-остър усет. Рафинираните масла са обработени и нормално са по-светли на цвят и с по-мек усет.

Екстра върджин маслиновото масло е нерафинирано маслиново масло , получено при първото сплескване. Тъй като маслото не се нагрява по време на извличането, потребните растителни съединения, наречени полифеноли, се резервират. Както е известно, най-качественият зехтин е екстра върджин зехтинът. Вкусът му е по-силно изразен, а цветът - по-тъмен.

Повечето маслинови масла, които не са екстра върджин или се продават като леки, са примес от студено пресовани и рафинирани масла.

 
Хранителни стойности на маслиновото масло
Хранителните стойности на една супена лъжица (11 милилитра) са следните:
99 килокалории (kcals) / 407 килоджаула (kJ) 11 грама масло 6 грама наситени мазнини 0 грама мононенаситени мазнини 9 грама полиненаситени мазнини 56 мг витамин Е
 
5-те най-важни изгоди на зехтина за здравето
1. Полезен е за сърцето

Зехтинът е една от най-важните храни в средиземноморската диета.

По-специално, има доста изследвания, които демонстрират, че зехтинът екстра върджин е потребен за здравето на сърцето. Това е по този начин, тъй като намалява кръвното налягане и контролира равнищата на холестерола.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР