Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите

...
Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите
Коментари Харесай

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те вести от седмицата, създали усещане на представителите на потомство Z* в редакцията на " Булевард България "?

Отново е събота и още веднъж имате опция да навлезете отчасти в симпатично безредния и доста любопитен разум на Gen Z.

Чаровно неподредени, каквито сме от време на време самите ние, ще бъдат и тазседмичните тематики, по които аз - Мария Кръстанова (24 години) ще ви поговоря.

Освен че още веднъж е уикенд (ура!), имаме още един мотив за честване, друг от обстоятелството, че Тейлър Суифт пусна новия си албум в петък - " The Tortured Poets Department " или че Rolling Stone незабавно му присъдиха пет звезди. Така че да не губим повече време.

40 години България на Еверест



На 20 април 1984 година българска експедиция за първи път покорява най-високия връх на Земята - Еверест (8848 м.).

Пръв го прави Христо Проданов, чиито стъпки нагоре се наблюдават със комбинация от удивление и благоговение от любопитни възпитаници и беловласи българи на хиляди километри разстояние. Проданов умира по пътя наопаки, само че оставя своя отпечатък в международната история на алпинизма - той е освен първият българин, достигнал върха, само че и четвъртият планинар в света с такова достижение. При това без кислороден уред.

В рамките на няколко дни още няколко членове на екипажа съумяват да осъществят по този начин бленуваната цел - това са Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).

Българите са се движили по трасето на западния борд, с траверс по южния скат - извънредно достижение заради сложността на маршрута, ненадминато и до през днешния ден.

Въпреки риска, на който подлагат живота си, на върха алпинистите остават не повече от 20 минути.

„ Направих фотосите от върха, той държеше радиостанцията, сподели нещо сходно до базовия лагер: „ На върха сме, тука няма нищо хубаво и по тази причина тръгваме ”, разяснява достижението с усмивка Петков пред NOVA преди няколко дни.

Великият им героизъм ще бъде почетен с редица събития, проведени от Българския туристически съюз (БТС) и Българската федерация по катерене и алпинизъм.

В рамките на днешната събота ще бъде изработен преход до Мальовица, а по-късно в фамозната школа по алпинизъм " Мальовица " ще бъде показан филмът за Еверест.

На 24 април във Военния клуб в София ще се състои публично честване, на което алпинисти - участници в експедиция „ Еверест 1984 ”, ще опишат свои мемоари.

Каква република е България? - Въпрос за един милион долара
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР