Кои пенсии стават по-високиИзплащането на пенсиите чрез пощенските клонове ще

...
Кои пенсии стават по-високиИзплащането на пенсиите чрез пощенските клонове ще
Коментари Харесай

Преизчислените пенсии ще се изплащат от 7 до 20 октомври

Кои пенсии стават по-високи

Изплащането на пенсиите посредством пощенските клонове ще бъде в интервала сред 7 и 20 октомври, оповестиха от Национален осигурителен институт.

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 октомври.

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат налични на страницата на Националния застрахователен институт на 3 октомври, понеделник.

От 1 октомври влиза в действие новото преизчисляване, с което над 700 000 души могат да получат по-висока пенсия. Таванът от тази дата ще се повиши до 3400 лв., колкото сега е и оптималният застрахователен предел.

Кои пенсии стават по-високи:

Преизчисляват се пенсиите, свързани с трудова активност: пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, а също пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии; пенсиите, свързани с трудова активност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния приход на лицата и имат избран самостоятелен коефициент; пенсиите, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число. Това се показва в информация за механизма за преизчисляване.

На преизчисляване от 1 октомври т.г. не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност (социални пенсии за напреднала възраст, обществени пенсии за неработоспособност, лични пенсии и др.).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР