Кого ще предложи първата сила в парламента за министър-председател Бойко

...
Кого ще предложи първата сила в парламента за министър-председател Бойко
Коментари Харесай

Реакции преди да е официално: Мария Габриел била „женски вариант на Плевнелиев“, „ще изгубим силен глас ЕК“

Кого ще предложи първата мощ в Народното събрание за министър-председател Бойко Борисов ще разгласи в сряда, само че разкри, че това ще е " интелигентен, хубав, просветен " и компетентен езици човек, " който е доста харесван и в България, и в Европа ". Премиерът, който ще предложат, бил и " тъкмо този човек, който е нужен на България ", разкри водачът на ГЕРБ. Минути след брифинга името на Мария Габриел изплува в медиите, а часове по-късно се появиха и първите политически мнения. 

Според някогашния втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов , Мария Габриел да е предлагането за министър председател е допустима догадка. Той обаче се притесняват, " тя ще бъде използвана " и че бихме " изгубили мощен глас в Европейска комисия ".

" Борисов взима ексцентрични решения в сходни казусни обстановки. Имали сме сходна обстановка през 2014 година, когато проф. Веселин Вучков напусна и подаде оставка като министър на вътрешните работи. Тогава Борисов сложи Румяна Бъчварова на тази позиция, която несъмнено не познаваше системата. Ние виждаме какъв е резултатът няколко години по-късно. Това, което е притеснително за мен, е, че Мария Габриел е извънредно честен човек, просветен, само че тя през последните 20 години е живяла в чужбина. За нея главният акцент е европейската политика. 

Трябва да започва нова процедура за еврокомисар, който България би трябвало да показа. Едно събеседване, чуване продължава към три месеца. Ние ще загубим един мощен глас в Европейска комисия, който да може да бъде чут, изключително в такава рецесия. При всички положения тя ще бъде използвана, само че тук Борисов е заложил и нейната бъдеща вероятност, тъй като знаем, че 2024 година изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия ", разясни водачът на " Републиканци за България " в ефира на. 

По думите на Цветанов Мария Габриел има " добра връзка с всичките евродепутати, които съставляват страната ни от всичките политически фамилии - и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, и ГЕРБ-СДС ". Не би получила опозиция при възможното ѝ номиниране за предстоящ министър-председател, в случай че това стане факт, счита още Цветанов. По-притеснителен бик методът, по който Борисов оповестил какви са идващите избори след нейното номиниране ", сподели още Цветанов.

Оценка за Мария Габриел пристигна и от " Възраждане ", които към този момент оповестиха, че няма да поддържат кабинет на ГЕРБ поради разлики в програмата и главно поради позицията на ГЕРБ за приемане на еврото. Лидерът на третата мощ в 49-ия парламент Костадин Костадинов дефинира възможната кандидатура на Габриел като " неприемлива ".

" Това е " женски вид " на Плевнелиев, имахме към този момент един подобен казус или президент. Не желая да си представям изобщо какво би се случило с един сходен различен опит... Пък и ще спестим медиаторите. Както се споделя, вместо да се постанова да носят от американското посолство в Министерски съвет, непосредствено можем да преместим дори Министерския съвет на " Козяк " 16. Това не е съществено. Няма по какъв начин някой да ни убеди, още по-малко пък за кандидатура като Мария Габриел, да дадем своята поддръжка ", разяснява Костадинов представен от. 

Депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски също бе запитан за коментар в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия. " Името на Мария Габриел излезе от медиите, няма по какъв начин да разясня нещо, което може би и самият Бойко Борисов не знае ", отговори Свиленски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР