Когато врагове обсаждат крепостта на италианската благородничка Катерина Сфроца и

...
Когато врагове обсаждат крепостта на италианската благородничка Катерина Сфроца и
Коментари Харесай

Забележителният живот на Катерина Сфорца

Когато врагове обсаждат крепостта на италианската благородничка Катерина Сфроца и залавят децата й, тя застава на стените на Имола, повдигна полите си и изкрещява, че постоянно може да направи още деца.

Сфорца към този момент е надживял татко и брачен партньор, които умират от острието на наемни убийци, а ще стане очевидец на бруталните убийства и на трима от любовниците си.

Но когато враговете й заплашват нейния личен живот и власт, тя облича бронята и влиза в борба.

Ето нейната забележителна история.

 Piero Pollaiuolo Portrait of Galeazzo Maria Sforza

Галеацо Мария

Семейство Сфорца е добре известно по време на италианския Ренесанс, само че ориста му зависи от военната мощ.

Дядото на Катерина, Франческо Сфорца, е кондотиеро или лидер на наемници. В средата на 15 век той взема решение да рискува и завзема властта в Милано като неговият ход прави фамилията херцози на Милано. Поне до момента в който държат властта.

През 1463 година синът на Франческо Галеацо Мария има дете от брачната половинка на най-хубавия си другар. Незаконното момиче, на име Катерина Сфорца, израства в дома на херцога.

Като щерка на миланския херцог, тя получава ренесансово обучение – чете творбите на видни хуманисти и се учи по какъв начин да се бие дружно с братята си. А фамилията има проект за нея: тя ще се омъжи за някой богат и ще построи връзки с по-утвърдено семейство.

Така на 10 години Катерина се оказва сгодена за Джироламо Риарио, съвсем две десетилетия по-възрастен мъж и племенник на папа Сикст IV. Семейството се надява, че съюзът ще обезпечи благосъстоянието на семейството.

Благодарение на папските си връзки Риарио получава надзор над централния италиански град Имола. Докато благосъстоянието му пораства, Сфорца продължава образованието си – конната й езда впечатлява, както и нейната активност и жизнеспособност.

Но по-късно покруса сполетява фамилията й през декември 1476 година – убийци посичат херцога, оставяйки след себе си дребната като единствен легален правоприемник. Нетърпелива да я в профил от битката за власт сред членовете на фамилията, мащехата й я изпраща в Имола, с цел да се омъжи за племенника на папата; тя към този момент е на 14 години.

След спирка в Имола, Сфорца продължава към Рим, където се среща със брачна половинка си. Папата приветства тийнейджърката и провежда банкети в нейна чест.

Джироламо Риарио

Джироламо Риарио и младата му брачна половинка се откриват в Рим, където Риарио към този момент е дясна ръка на папата.

През идващите две десетилетия Сфорца ражда 9 деца – 7 на Риарио и по 1 на любовниците си. Между пролетта на 1479 година и лятото на 1481 година тя има 3 бебета.

Но бременността не я забавя изключително.

Като млада майка тя бяга от рамките на Рим допустимо най-често като язди дружно с ловни кучета, с цел да лови диви прасета, което е и проява и доказателство за нейната мощ.

Междувременно през първите години от брака им Риарио крои скрит план против могъщото семейство Медичи във Флоренция. Той оказва помощ да се възнамерява опит за ликвидиране през 1478 година Този опит обаче е несполучлив и единствено вбесява фамозната фамилия. Земите на папата, които включват Имола, граничат с техните територии в Тоскана, което при тези условия значи, че скоро ще избухне тотална война.

Започват заприказва и против ренесансовата двойка, а Сфорца стартира сама да образова бойци, настоявайки за преданост и дисциплинираност.

Тогава през 1484 година папата умира и Рим е обзет от безпорядък. Сфорца скача на кон и отвоюва замъка Сант Анжело в името на идващия папа. Докато щурмува крепостта, тя носи сатенена рокля и кадифена шапка. И е бременна в седмия месец.

Замъкът Сант Анжело

През 1487 година Джироламо Риарио се разболява и оставя Катерина да управлява Имола и Форли. Конспирации против слабия Риарио никнат като гъби, само че Сфорца постанова сурови санкции на заговорниците като приканва за общественото им изтезаване. Така пред портите на Форли се появяват голям брой отрязани глави, които предизвестяват другите да не атакуват ръководещото семейство.

Въпреки това убийците въпреки всичко стигат до Риарио и го убиват през 1488 година

Сфорца барикадира фамилията в крепостта им и изпраща бързо известие до Милано за помощ. Но тълпата нахлула в двореца, преди помощта да е пристигнала. Така тя и децата й стават пандизчии.

Конспираторите залавят децата и притискат Сфорца да се съобщи. Вместо това обаче тя се качва на стените на крепостта и изкрещява на враговете си: „ Убийте ги, в случай че искате; обесете ги даже пред мен. Тук имам каквото е належащо, с цел да направя други! “

Увереността й проработва и заговорниците връщат децата и оставят Катерина Сфорца като държател на Имола и Форли вечно.

Едва на 25 години тя към този момент ръководи сама. И безмилостно унищожава несъгласните с нея като също залавя убийците на брачна половинка си и ги обесва.

Сфорца избра да се държи като мъжете, които ръководят към нея: тя поддържа афери с видни мъже, в това число с 19-годишния брат на собствен основен съдружник. А когато не ръководи, се радва на алхимията и написа книга с медицински лекове – и с няколко токсини за многообразие.

 Cesareborgia

Чезаре Борджия

През 1492 година семейство Борджия идва на власт и още веднъж заплашва териториите на Катерина в централна Италия.

Чезаре Борджия, наследник на папа Александър VI, в последна сметка съумява да превземе Имола и Форли от Сфорца. Но тя към момента има няколко коза: до момента в който със семейство Медичи исторически са били врагове, тя има връзка с Джовани ди Медичи и има второ извънбрачно дете с него.

Въпреки че Джовани умира от чума, Сфорца има вяра, че може да разчита на останалата част от фамилията му за поддръжка. Но, когато Борджиите най-сетне удрят град Медичи във Флоренция, фамилията е заточено.

Новата република на Флоренция изпраща един млад посланик на име Николо Макиавели да се срещне със Сфорца. Тя обаче го намира за не изключително впечатляващ.

И вместо дипломация тя облича бронята и повежда войска от 900 души, с цел да отбрани земите си.

Усилието й обаче се проваля и Катерина се отдръпва във Флоренция с децата си.

Катерина Сфорца умира през 1507 година на 46-годишна възраст. Тези, които я надживяват, я подлагат на критика за нейните „ мъжки “ подходи, само че историкът Маргарет Л. Кинг я оприличава на Жана д’Арк – и двете са ренесансови дами, които излизат на бойното поле. И, добавя Кинг, Сфорца „ бе ненавиждана, тъй като правеше това, което правеха мъжете, и то триумфално. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР