. Когато войната в Украйна започна, Роскосмос загуби най-големия си

...
. Когато войната в Украйна започна, Роскосмос загуби най-големия си
Коментари Харесай

Загубата на Русия е победа за Индия: ракета GSLV Mk3 ще изведе спътници УанУеб!

.

Когато войната в Украйна стартира, Роскосмос загуби най-големия си комерсиален клиент: английската компания УанУеб, която основава нискоорбитален сателитен интернет по сходство на “Старлинк ”. Доскоро нейните спътници се изстрелваха с съветски ракети. Но в края на февруари тогавашният началник на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин изиска писмени гаранции, че спътниците “УанУеб ” няма да се употребяват с военно приложение. Другото му изискване беше английското държавно управление да продаде дяла си в УанУеб. Условията бяха по този начин сложени, че УанУеб да бъдат отблъснати и да се откажат от съветските услуги. Сега Индия завоюва от всичко това.

На 22-ри октомври в 21:37 ч. от галактическия център Сатиш Дхаван ще бъде осъществено изстрелване на ракета “GSLV Mk. 3 ” с 36 спътника “УанУеб ”. Това ще е първото от общо две изстрелвания, за които УанУеб са сключили контракт с НюСпейс Индия – дъщерната организация на Индийската галактическа организация (ISRO), която дава отговор за комерисалните стартове.

През седмиците след разгара на войната УанУеб също по този начин оповести, че има подписано съглашение и с американската компания СпейсЕкс за изстрелване на спътници. Все още следва да забележим дали това съглашение ще докара до действителен плод, само че в случай че това се случи, ще е извънредно забавно – компанията на Илон Мъск ще извежда спътници на конкуренцията.

Засега обаче наподобява, че огромният печеливш е Индия. Досега тежката ракета на страната “GSLV Mk3 ” не е била употребена за комерсиални стартове, само че от началото на употребата през 2014 година има едвам четири полета – всичките сполучливи. Най-важният от тях е обвързван с изстрелването на индийската лунна задача “Чандраян 2 ” през 2019 година, която към момента работи в орбита към Луната.

През 2023 година ракетата, с изключение на за спътници на УанУеб, ще се употребява за изпращането на нова задача до Луната и за първите демонстрационни галактически полети на транспортния транспортен съд “Гаганян ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР