Когато влизаш на територията на една държава и ще превозваш

...
Когато влизаш на територията на една държава и ще превозваш
Коментари Харесай

Русинова : Правилата за превоз на деца системно се нарушават


Когато влизаш на територията на една страна и ще превозваш деца, би трябвало да се осведомиш за разпоредбите, които работят там. Катастрофиралият сръбски рейс е тъкмо в хипотезата на член 23А от Закона за автомобилните транспорти, който регламентира транспорта на деца. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия Диана Русинова - основен специалист по пътна сигурност към Европейския център по транспортни политики.

Тя означи, че профилираният надзор би трябвало да се упражнява от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация”, и подчертава върху санкциите:

“До 2020 година за лидера санкцията е била 1000 лв. при първо нарушаване и 3000 лв. при второ. Изведнъж през 2020 година някой понижава санкцията на 500 лв. при първо нарушаване и 1000 лв. при второ нарушаване, 10 000 лв. за компанията транспортьор при първо нарушаване и 20 000 лв. при второ. И имаме проблем - имаме наказания, но какъв брой пъти има наложени наказания? Ние ще желаяме данните и хубаво Изпълнителната организация да ни отговори, тъй като тези правила са в действие от 2007 година в България, този закон е годен повече от 15 години.”

Според Русинова разпоредбите за транспорт на деца редовно се нарушават и никой не следи дали се съблюдават.

“Има някаква логичност да не се транспортират деца през нощта - заспиват, откопчават си коланите, при пътен случай в тъмното по-трудно се работи с тях. Дали се съблюдава и дали някой следи дали се съблюдава? Отговорът ми е по-скоро “не”. То се съблюдава дотолкоз, доколкото Изпълнителна организация “Автомобилна администрация” работи след 17.30 ч. вечер. Агенцията работи от 8.00 до 17.30 ч., в редки случаи в София-област и София-град работят от 8.00 до 22.00 часа и събота и неделя те не работят”, акцентира специалистът по пътна сигурност и добави, че това е проблем за реализирането на профилирания надзор.

Тя беше безапелационна, че на мястото на злополуката със сръбския рейс, пренасящ деца на Автомагистрала “Тракия”, няма проблеми и всичко е съгласно законовите условия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР