Когато участваме в конкретни разговори, тогава ще решим кого да

...
Когато участваме в конкретни разговори, тогава ще решим кого да
Коментари Харесай

Христо Иванов смята, че формулата за кабинет на ПП с ДБ с подкрепата на ГЕРБ-СДС е възможна


Когато участваме в съответни диалози, тогава ще решим кого да подкрепим, разяснява Стефан Янев.

„ Ние в диалози за бюджет, въобще за разговор по политики, постоянно сме били отворени. Хубаво е, че има конструктивност. За съответна покана, за съответен диалог, ще би трябвало да вземем на парламентарна група решение, само че по принцип сме за разговор “. Такъв коментар направи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов във връзка срещата сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната “ през днешния ден и дали от Демократична България биха се отзовали на покана от страна на първата политическа мощ.

„ Страната има потребност от това. Страната има потребност от диалог, който да се концентрира върху политики и политически решения. Ние ясно сме определили изискванията за нашата поддръжка. Още преди изборите трите основни политически целта за нас са правосъдната промяна, промяната на прокуратурата, отношението към путинската експанзия и рационалната макроикономическа политика. Знаете, ние имаме доста ясно декларирана позиция, че не виждаме условия да подкрепим първия мандат. Що се отнася до втория или третия мандат, това са хипотези на този стадий, които не можем да обсъждаме. Нека да забележим, когато се стигне, в случай че се стигне до втория мандат, каква ще бъде формулата, която мандатоносителят ще предложи “, съобщи Христо Иванов.

По думите му за третия мандат въобще не може да се влиза в коментар в този момент, до момента в който не се види по какъв начин ще се развият нещата с първия и втория мандат и каква политическа обстановка ще се образува.

„ Хубаво е, че има разговор, хубаво е, че се приказва за политики, добре е тонът да се успокои. Това сигурно ще помогне за образуването на ръководство, уповавам се по-скоро в кратковременен, в сравнение с в дълготраен проект “, акцентира Христо Иванов.

Попитан какво мисли за концепцията на ДСБ („ Демократи за мощна България “) за кабинет на „ Продължаваме промяната “ с „ Демократична България “ с поддръжката на ГЕРБ-СДС, само че без първата политическа мощ да взе участие в него, Христо Иванов отговори по този начин:

„ Това е допустима формула. Има още доста елементи, които би трябвало да се обсъдят във връзка с нея. Не е въпросът дали аз утвърждавам формулата, значимото е по какъв начин се отнася към една или друга формула мандатоносителят. Когато се стигне до втория мандат, „ Продължаваме Промяната “ са тези, които ще би трябвало да формулират изискванията, параметрите, при които биха осъществили този мандат “.

Христо Иванов посочи, че мандатоносителят е този, който взема решение дали да внесе нещо в зала. „ Той е този, който подсигурява използването на формулата, че в случай че всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано. Мандатоносителят би трябвало да си обезпечи опция „ да дръпне ръчната спирачка “, сподели още той. По думите му тази „ ръчна спирачка “ е гаранция, че ще се подаде оставка, в случай че нещата не вървят.  „ Структуриран диалог за втория мандат няма, а времето изтича “, изрази терзание Иванов. Според него изработването и опитът да бъде  направена формула, ще отнеме време.  

Съпредседателят на „ Демократична България “ разяснява и дали биха разговаряли с „ Българска социалистическа партия за България “. Той обърна внимание, че има раздалечаване в позициите сред двете обединения освен за войната, а и за модернизацията на българската войска, както и Еврозоната. По думите му тези разлики биха затруднили колаборация.

„ Не сме получили покана към този момент. Ако получим такава покана, е допустимо да отидем, тъй като ние на собствен ред, откакто ги поканихме да дойдат на диалозите във връзка с влизане на България в Еврозоната, успяхме да беседваме с ГЕРБ. Те не ни поддържаха, само че демонстрираха почитание към нашата позиция “. Това разяснява в коридорите на Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в отговор на журналистически въпрос дали „ Възраждане “ ще отидат на диалози с ГЕРБ-СДС на равнище експертни групи на тематика бюджет и други основни тематики, в случай че бъдат поканени.

Попитан какво е мнението му за подобен разговор на този стадий, Костадинов отвърна, че това е естествен разговор.

„ От тази позиция, допустимо е и ние да отидем на тяхната среща, единствено че не виждам в какво отношение и къде бихме могли да намерим пресечни точки “, добави Костадинов.

По думите му те са на диаметрално разнообразни отзиви по всички значими въпроси, които сега вълнуват българското общество.

Лидерът на „ Български напредък “ Стефан Янев също разяснява дали биха взели участие в диалози с ГЕРБ-СДС.

„ От самото начало на 48-ото Народно заседание съм повтарял, че ние сме тук, с цел да беседваме, да водим разговор и да търсим решение. Когато получим покана, ще създадем нужното и ще участваме “,  посочи той.

„ Преди да знаем отговора на въпроса „ Дали ще имаме държавно управление “, първо би трябвало да имаме разговор, който ще очертае единодушието или несъгласието по избрани тематики “, добави още той.

На въпрос по отношение на това дали е правилно, че той би станал министър председател, в случай че третият мандат пристигна при „ Български напредък “, той отговори по този начин: „ Това не е обсъждано публично. Разбирам, че има такова говорене, основаване на среда, че това е една догадка и опция. Винаги към казвал, че преди да отговоря на въпроса за това какво ще създадем с третия мандат, значимо е да изчакаме, да забележим какво ще се случи с първите два мандата. От тази позиция имаме неизменност в позицията. Мисля, че е рано да се разисква хипотезата с третия мандат “

Янев разясни, че са в естествени връзки с президента Румен Радев, както и че имат разговор, когато е належащо.

„ Предполагам, че е допустимо да се откри поддръжка и за първия, и за втория връчен мандат. Нека не си мислим, че имаме решения на всички въпроси. Когато участваме в съответни диалози, тогава ще решим кого да подкрепим “, безапелационен бе Янев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР