Когато става въпрос за руското влияние на Западните Балкани, Сърбия

...
Когато става въпрос за руското влияние на Западните Балкани, Сърбия
Коментари Харесай

Руското влияние в Сърбия е нараснало след идването на Вучич на власт

Когато става въпрос за съветското въздействие на Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната страна. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 година, двустранните отношение сред Сърбия и Русия във военната област бяха на доста по-ниско равнище, се твърди в отчет на Пентагона.

След 2012 година СПП предприе стъпки за развиване на военното съдействие с Русия, написа в отчета, представен от Радио „ Свободна Европа ”. Това довело до подписването на контракт за стратегическо съдействие през ноември 2013 година Подчертава се, че от страните на Западните Балкани само Сърбия има подписан контракт за съдействие в региона на сигурността.
От 2014 година насам Сърбия взе участие в взаимни военни учения с Русия два пъти годишно и гледа позитивно на помощта за приемане на военно съоръжение.
„ За да се опълчи на интернационалната изолираност, която последва след противозаконното анексиране на Крим през 2014 година, Русия стартира да показва засилен интерес към развиването на военното съдействие със Сърбия. Същата година се организира първото военно обучение Срем 2014, в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили. По-късно сръбската войска взе участие за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия. Участието продължи и през идващите години ”, се акцентира в отчета.
По отношение на закупуването на оръжие и съоръжение се показва, че от 2012 година от страните на Западните Балкани само Сърбия е закупила съветско въоръжение на стойност от над 1 млн. $.
Единствена Сърбия измежду страните от района има съдействие с Русия в региона на разследващата активност.

В открити информации визитата на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев през октомври 2016 година беше обвързвано с обстоятелството, че двама съветски разузнавачи, обвинени за интервенция в метежа в Черна гора, бяха депортирани от Сърбия. Директорът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата през април 2018 година се договориха да продължат съдействието и дейностите в региона на сигурността и разследващия бранш, се твърди в отчета.
Русия има желание да измести въздействието на Европейски Съюз и Съединени американски щати в Западните Балкани и да понижи въздействието на НАТО.
Ключът в тактиката на Русия е да обърне публичното мнение против евроатлантическата интеграция. Русия употребява разнообразни принадлежности, в това число икономическа помощ, дипломатическа поддръжка, енергийна взаимозависимост и целенасочена осведомителна акция и дезинформация, написа в отчета.
„ Съединени американски щати и Европейският съюз не могат да си разрешат амбивалентност на Западните Балкани, тъй като сходно отношение отваря вратите за съветско нездравословно въздействие. ”
„ Има задоволително образци за съветско нездравословно въздействие, в това число опита за държавен прелом в Черна гора, нападателна съветска акция за дезинформация против референдума в Северна Македония за промяна на името. ”
В отчета на Министерството на защитата на Съединени американски щати за съветското въздействие в Северна Македония се твърди, че отбранителната политика на страната е съобразена с участието в НАТО.
Северна Македония заобикаля присъединяване в действия в региона на сигурността, свързани с Русия.
Босна и Херцеговина и Северна Македония са в развой на отвод от наследеното съветско военно съоръжение.
„ Това дава опция Съединени американски щати да станат техен сътрудник ”, написа в отчета, който прави оценка съдействието в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Северна Македония като продуктивно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР