Когато става дума за винен туризъм, в центъра на вниманието

...
Когато става дума за винен туризъм, в центъра на вниманието
Коментари Харесай

Винената карта на България

Когато става дума за винен туризъм, в центъра на вниманието постоянно са районите - не просто Италия, а Пиемонт или Тоскана, не просто Франция, а Бордо или Бургундия. В районите винените пътешественици учат локалното вино - типичните сортове, стилове и способи, пробват локалната кулинария, изживяват локалните обичаи, просвета, забележителности. Всеки винен район има своето неповторимо лице и отпечатък.

В България това отделяне като цяло към момента не е добре развито, само че има няколко района, които стартират за оформят личен образ - най-много Долината на Струма, Южен Сакар и ненапълно Западна Тракия (Пловдивско), първи стъпки вършат и в Североизтока.
Винените дестинации
Даденостите тук го разрешават: мек климат, елементарен достъп по автомагистрала, близостта на туристически развити дестинации като Сандански, Мелник, Банско и централизация на положителни мазета близо една до друга. В рамките дневно могат да бъдат посетени няколко - даже с велосипед. Предимство дават и локалните сортове мелник и сандански мискет, които вършат района различим. Локалните бизнесмени работят дружно за развиването на общи атракции като дните на отворените порти по време на гроздобера.

" Събитията са доста значима част от развиването на винения туризъм - те са искрата, която може да накара хората да посетят даден район или маза, даже когато не са доста отдадени винолюбители ", споделя Катя Христова, маркетинг управител на Комплексът е един от няколкото в региона, които оферират висок клас настаняване, което е значима специфичност.
Реклама
" Вила Мелник " е измежду най-активните мазета тук и в страната въобще. Миналата година тя бе отличена като " Винарна на годината " от The Travel & Hospitality Awards 2021. Без да има личен хотел, притегля посетители с деен маркетинг, доста събития като посрещане на Джулай морнинг, празнуване на Трифон Зарезан и Лазаровден, частни събития, уъркшопове. Избата е отворена всеки ден и има готови хора, които да посрещат гостите и да водят винения тур и дегустациите. " Вила Мелник " се трансформира в фон и за новия сериал " Вина " на Българска национална телевизия, което се чака още повече да ускори интереса към района.

По пътя на районния винен туризъм са поели и избите в Южен Сакар . Те са дребни, само че сплотени, ситуирани са близо една до друга, а районът е неоткрита съкровищница с богатата си история и забележителности. Осемте винарни тук развиват фестивален винен туризъм с тура " Южен Сакар 4х4 ", който се случва дружно с локалния фестивал " На Хармана " в Харманли. " Южен Сакар 4х4 " стартира като пътешестване сред 4 мазета, само че в този момент еволюира - 4 събития в 4 сезона, всяко от които в друга маза и в друг формат, само че постоянно с локално вино и храна. " Това в действителност раздвижи нещата, идват хора от цяла България, които до момента са си мислели, че Сакар е надалеч, само че в действителност Харманли е бързо наличен по автомагистралата ", споделя Таня Братанова от маза " Братанови ".

Сред новите скъпи придобивки на региона е " Заара Естейт ", която е единствената тук с бутиков хотел и ресторант. Друга полезност е магазинъта/енотека на маза " Бендида ", който работи и като шоурум за района - тук могат да се дегустират виновността на локалните мазета.
“Виненият ни фестивал в действителност раздвижи района на Южен Сакар, ползата е огромен и идват хора от цяла България ” Таня Братанова
маза “Братанови ”

първи още през 2015 година дружно с общината направиха своята винена карта. Близостта до Пловдив и неговите многочислени посетители, както и двата локални сорта - мавруд и рубин, дават огромни преимущества на избите тук. Градските винени събития - изложби и конгреси, както и винобаровете и заведенията за хранене, които презентират локално вино, също изострят интереса на туристите към избите.
Реклама
Те обаче като че ли не съумяват да се възползват добре от това. Малко са винарните, които интензивно създават нишата, въпреки че множеството официално оферират тур и дегустация.

" Вила Юстина " е измежду изключенията - комплексът в с. Устина до Перущица с хотелска част, ресторант, благоприятни условия за спорт и богат календар е известен както измежду уикенд туристите, по този начин и за фирмени и частни събития. също интензивно посреща посетители. Избата няма хотел (поне засега), само че е архитектурно украшение, а виновността й са във високия клас. Това, както и близостта до града - на 10 км от центъра на Пловдив, притегля туристите.

Новата национална самодейност, в който доста мазета ще са отворени за посетители, се чака да даде нова искра на района.
Още отбивки
В Източна Тракия няма построени положителни връзки сред избите, само че няколко по-големи винарни развиват независим винен туризъм със лични хотели. Сред тях са, " " Шато Копса " до Сопот, " Едоардо Миролио " до Нова Загора. Общата формула е улеснение и комфорт, като всяка маза има лични отличителни характерности - едни залагат на СПА и уелнес, други на положителни условия за сватби, тиймбилдинги, трети на атрактивна архитектура или аутдор интензивности.
"Виненият туризъм е измежду дребното бизнеси, в които конкуренцията не пречи, а оказва помощ, тъй като той допуска вървене от маза в маза " Екатерина Христова
Uva Nestum
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР